“Δεν ζητήσαμε το τύπωμα δραχμών, υπήρχε σχέδιο Β”, λέει ο Βαρουφάκης

Τις αποκαλύψεις του Γιάννη Στουρνάρα περί ελληνικού αιτήματος προς τη Ρωσία για την τύπωση δραχμών, έσπευσε να διαψεύσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». «Βεβαίως και υπήρχε σχέδιο Β’, ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε το Grexit. Ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που εκβίαζε για Grexit» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπήρξε αίτημα για την τύπωση δραχμών προς τη Μόσχα.

«Δεν είχα αντιληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Και αν το άκουγα ως πρόταση, θα το απέρριπτα» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος. Ερωτηθείς για τις επίμαχες δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι «ανύπαρκτος» και πολλές φορές «λέει ψέματα για να αλλάξει την εικόνα του εαυτού του». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο Ολάντ ήταν αυτός που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ελληνικό αίτημα για την τύπωση νέου νομίσματος.

Οι αποκαλύψεις του διοικητής της κεντρικής τράπεζας έγιναν στα μέσα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ethnos.gr», ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε ότι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία για την εκτύπωση δραχμών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, έσπευσε να ενημερώσει για τις εξελίξεις τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει» φέρεται να δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Και πρόσθεσε: «Ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει γι΄ αυτό το θέμα τον Ολάντ, καθώς ο χρόνος για την Ελλάδα τελείωνε. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο».

Δεν παρέλειψε παράλληλα, να επισημάνει ότι ο ίδιος (σ.σ. Στουρνάρας) επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενημερώνοντάς τον για τις σχετικές εξελίξεις. Τον προειδοποίησε μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την Ευρώπη, κάτι το οποίο θα προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα, με τον κ. Παυλόπουλο να τον διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να υπογράψω κάτι τέτοιο».