“Δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ… Για αυτό πήραμε τους S-400”

Στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ». «Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει τα δικά της αμυντικά συστήματα. Κατόπιν δικού μας αιτήματος, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα Patriot στην Τουρκία. Όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ καλά, αλλά είναι μία προσωρινή λύση» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Πρώτα απ’ όλα, όπως τα τοποθέτησαν, μπορούν να τα απομακρύνουν και να τα τοποθετήσουν ξανά. Δεν κάνω κριτική. Αυτή είναι η λογική του “ροτέσιον” και ειλικρινά, ευχαριστούμε πολύ τους συμμάχους γι’ αυτή τη βοήθεια». Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε τα δικά μας αμυντικά συστήματα». «Δεν πρόκειται να ικετεύουμε για πάντα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αγοράσαμε τους S-400» έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Έχω επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μου για τις συνέπειες αυτής της απόφασης» δήλωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναφερόμενος στην προμήθεια των S-400.

«Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη συμβατότητας με τα νατοϊκά συστήματα, αλλά και τον πιθανό κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας των S-400, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, με τις παραδόσεις των φορτίων να ξεκινούν τον περασμένο Ιούλιο. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία προχώρησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκία