“Δεν είναι εύκολο να αποβληθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35″… ναι;

“Δεν έχουμε σαφή στοιχεία για το τι συμβαίνει στην αμερικανική πλευρά, ενώ έχουμε δει μία αναθέρμανση των σχέσεων. Φάνηκε ότι αυτή η διαδικασία προκάλεσε ζημιά στον τομέα της παραγωγής. Κάτι που τονίζω ιδιαίτερα στο θέμα των F-35, είναι ότι εμείς είμαστε εταίροι σε αυτή τη διαδικασία και οι μονομερείς ενέργειες δεν έχουν ούτε νόημα, ούτε νομική βάση. Δεν υπάρχει καμία βάση στο συσχετισμό ολόκληρης αυτής της δομής με τους S-400”, αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Ντεμίρ.

“Οι ίδιοι αναφέρουν πώς στο σχέδιο θα υπάρξει μία επιπλέον επιβάρυνση 500 600 εκ. $. Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς αναμένουμε ότι θα υπάρχει ένα επιπλέον κόστος τουλάχιστον 8 έως 10 εκ.$ δολαρίων ανά αεροσκάφος. Έγινε προσπάθεια να δοθούν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία. Εμείς σε αυτή την περίοδο τηρήσαμε διαρκώς μια στάση πιστού συνεργάτη και δείξαμε ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην υπογραφή μας.

Αν και υπήρξαν δηλώσεις πως το εταιρικό πρόγραμμα στην Τουρκία θα σταματήσει και δόθηκαν και ημερομηνίες, εμείς συνεχίσαμε κανονικά την διαδικασία, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μας αναλογούσαν. Σήμερα βλέπουμε το όφελος αυτής της στάσης μας. Ο Μάρτιος του 20 πού ήταν η τελευταία ημερομηνία στις περσινές δηλώσεις τους, ήρθε και πέρασε. Η παραγωγή συνεχίζεται και οι παραγγελίες συνεχίζονται. Δεν είναι εύκολο να λες πως “Πλέον έκοψα το σκοινί και το πέταξα, πλέον απέβαλα την Τουρκία”…. Σήμερα βλέπουμε πως το να βρεις νέους κατασκευαστές στην θέση των υπευθύνων εταιριών μας, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία”, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ