“Αρχίζουν τα δύσκολα για την Τουρκία…”, οι Κούρδοι αγκαλιά με τον Άσαντ

Οι πληροφορίες για την πρόθεση του Άσαντ να στείλει στρατό στα βόρεια σύνορα του δημιουργούν νέα δεδομένα, τονίζει στο liberal.gr o Άγγελος Συρίγος υπογραμμίζοντας πως τα δύσκολα για την Τουρκία τώρα αρχίζουν. Ο Ερντογάν διαπιστώνει πως δεν έχει όλες τις επιλογές δικές του, Ευρώπη και ΗΠΑ ετοιμάζονται για οικονομικές κυρώσεις και το σχέδιο για τη δημιουργία συγκεκριμένης ζώνης ελέγχου στο συριακό έδαφος δεν είναι εύκολο να ευοδωθεί, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτή Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, o Ερντογάν κατάφερε να στείλει του Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ ενώ ταυτόχρονα έχοντας περάσει επισήμως στη ζώνη του πολέμου βρίσκεται ενώπιον των αποφάσεων του χωρίς όμως πλέον να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.

«Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο» δηλώνει και «η ζώνη ελέγχου στην οποία επένδυαν δεν είναι πια εύκολο να καλυφθεί», ενώ τονίζει πως η τουρκική επέμβαση «λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα αναφέρει ότι «λόγω της ισραηλινής υποστηρίξεως προς τους Κούρδους, Τουρκία και Ισραήλ θα είναι πλέον φανεροί αντίπαλοι. Όχι μόνον στην ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων αλλά και σε επίπεδο ρεαλιστικής αντιπαράθεσης».

Παράλληλα ο κ. Συρίγος μιλά και για τη στάση της Ευρώπης, θεωρεί πως θα υπάρξουν κυρώσεις εν τούτοις σημειώνει το πρόβλημα που δημιουργείται εξ αιτίας του Ισλαμικούς κράτους και τον φόβο της απελευθέρωσης των τζιχαντιστών πολλοί εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι και ξεπερνούν τις 30.000 με τις οικογένειές τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ