“Απόβαση” της αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου

Μια νέα «φουρνιά» της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και ετοιμάζονται για εκπαιδεύσεις και ασκήσεις με τους Ελληνες χειριστές στρατιωτικών ελικοπτέρων αλλά και με επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού έφτασαν στο λιμάνι του Βόλου και της Θεσσαλονίκης, αποσυναρμολογημένα και μέσα σε κοντέινερ. Αρχικά μεταφέρθηκαν σε αποθήκες στο Βόλο. Πριν από λίγες μέρες άρχισε η μεταφορά των κοντέινερ στη στρατιωτική βάση που υπάρχει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, υπό την επίβλεψη ανώτερου αξιωματικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές των ελικοπτέρων και τα στελέχη της αμερικανικής αεροπορίας στρατού θα φτάσουν κατ’ αρχάς στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς και από εκεί με λεωφορεία θα μεταφερθούν στο Στεφανοβίκειο, όπου θα εγκατασταθούν τους επόμενους αρκετούς μήνες προκειμένου να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με την ελληνική αεροπορία στρατού αλλά και μονάδες πεζοναυτών. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ή τα μέσα Νοεμβρίου.

Στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου (η οποία θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο όπως προβλέπεται στη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ), πρόσφατα έγινε η παράδοση των 80 ελικοπτέρων που προμηθεύτηκε ο ελληνικός από τον αμερικανικό Στρατό. Πρόκειται για 10 ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ένοπλης αναγνώρισης.

Και τον περασμένο χειμώνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Στα τέλη της περασμένης χρονιάς βρίσκονταν στη βάση, περίπου για τρεις μήνες, 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί, πιλότοι, μηχανικοί και προσωπικό για την υποστήριξη ελικοπτέρων τύπου Apache, BlackHawk και Chinook (μέρος της 4ης Combat Aviation Brigade), προκειμένου να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη φάση εκείνη επρόκειτο για στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν ανεπτυγμένες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής, και είχαν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούνται και να διατηρήσουν τη μαχητική τους ικανότητα για τους μήνες του χειμώνα που δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα τις προγραμματισμένες ασκήσεις τους στη Βόρεια Ευρώπη.

Μία από τις εντυπωσιακές ασκήσεις τους στην οποία συμμετείχαν και ελληνικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, στις 23 Ιανουαρίου 2019, αμερικανικές δυνάμεις της 4ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με δύο επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64, παρείχαν αεροπορική κάλυψη για δύο αμερικανικά ελικόπτερα τύπου CH-47 Chinook. Στην άσκηση είχαν πάρει μέρος και επίλεκτες ελληνικές δυνάμεις από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr