Πυραυλάκατοι Reshef για το ισραηλινό Ναυτικό… προς αντικατάσταση οι Sa’ar 4.5

Τα Ισραηλινά Ναυπηγεία (Israel Shipyards) ετοιμάζονται να σχεδιάσουν μια νέα κλάση πυραυλακάτων για το ισραηλινό Ναυτικό, την “Reshef”, με σκοπό την αντικατάσταση των γερασμένων Sa’ar 4.5, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρία περί τα μέσα του μηνός.

Η εταιρία διευκρίνισε ότι το σχέδιο θα βασιστεί στην υπάρχουσα σχεδίαση S-72, την οποία και χαρακτηρίζουν ως αποδεδειγμένης καταλληλότητας, παρότι το Ναυτικό της χώρας δεν έχει τοποθετήσει παραγγελία για πλοίο του τύπου. Πρόκειται για σχεδίαση των αρχών της δεκαετίας. Όλα δείχνουν πως η νέα κλάση θα έχει μεγαλύτερο μήκος και θα είναι πιο βαριά εξοπλισμένη.

Όπως φαίνεται, πλέον έχουν υπάρξει προσαρμογές στο νέο περιβάλλον και τις απειλές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ισραηλινό Ναυτικό, καθώς καλείται να προστατεύσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, όπου υπάρχουν πλατφόρμες αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Χωρίς αυτή να είναι η μοναδική αποστολή.

Η ανακοίνωση των Ισραηλινών Ναυπηγείων ακολουθεί ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία έχει παραγγείλει από την εταιρία μια πλωτή δεξαμενή κόστους 25,8 εκατομμυρίων δολαρίων, μια συμφωνία που καλύπτει “τη σχεδίαση και την κατασκευή” μελλοντικών πολεμικών πλοίων, τα οποία δεν προσδιόρισε.

Εκτιμάται, ότι οι Ισραηλινοί επιθυμούν την επιβίωση της ναυπηγικής τους βιομηχανίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε θα τη στηρίξουν με κάθε τρόπο ώστε να αναλάβει τη ναυπήγηση της νέας κλάσης. Είναι ασφαλώς πολύ πρόωρο για να γίνει λόγος για “εθνικοποίηση” των ναυπηγήσεων των πλοίων του ισραηλινού Ναυτικού.

Η νέα κλάση θα αντικαταστήσει τις Sa’ar 4.5 και το όλο πρόγραμμα θα προχωρήσει πιθανότατα σε συνεργασία με κάποιο εξειδικευμένο σχεδιαστικό γραφείο και πιθανώς κάποιο άλλο – ξένο ναυπηγείο που να έχει την απαραίτητη εμπειρία στη ναυπήγηση μεγαλύτερων πλοίων.