ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: F-16V της ΠΑ, 5η γενιά μαχητικών και η Αεροπορία Στρατού

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα προγράμματα μαχητικών έκτης γενιάς στην Ευρώπη όπως παρουσιάστηκαν στο αεροπορικό σόου του Παρισιού, οι θετικές και δυνητικά αρνητικές εξελίξεις στην Αεροπορία Στρατού και πλειάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ελληνικών και ξένων, συμπεριλαμβάνονται στο τεύχος του γνωστού περιοδικού ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Πιο αναλυτικά:

* Αποκαλύπτουμε ότι, παρά την απουσία επίσημης ενημέρωσης, το πρόγραμμα F-16V όχι μόνο «τρέχει» αλλά εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς. Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά και με όλες τις λεπτομέρειές του το πλήρες χρονοδιάγραμμα από σήμερα μέχρι το 2027!

*Ρίχνουμε μια Πρώτη Ματιά στο Paris Air Show 2019 με τις εξελίξεις στο μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό FCAS, το τουρκικό TF-X και το νέο επιβατικό πολύ μεγάλων αποστάσεων Airbus A321XLR.

* Παρουσιάζουμε την συνεκπαίδευση C-130 Ελλάδας και ΗΠΑ που επιχείρησαν από κοινού σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών-φορτίων και εκτέλεση ειδικών σεναρίων MEDEVAC στη διάρκεια της πρόσφατης άσκησης Stolen Cerberus VI.

* Βρεθήκαμε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο όπου πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου η τελετή παραλαβής των δέκα CH-47D Chinook και των 70 OH-58D Kiowa Warrior, εξέλιξη που ενισχύει κατακόρυφα την επιχειρησιακή ικανότητα του Όπλου. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος… στον οποίο αναλύουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τα δυνητικά προβλήματα που αναδύονται άμεσα για το Όπλο.

* Ήμασταν στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, έδρα της 360ΜΕΑ και παρακολουθήσαμε την ταχεία αξιοποίηση των Νέων Εκπαιδευτικών Σταδίου Επιλογής P2002JF που αντικαθιστούν τα T-41D έπειτα από 50 χρόνια υπηρεσίας και εκσυγχρονίζουν αυτό το σκέλος της προετοιμασίας νέων χειριστών.

* Έχουμε αποκλειστικές πληροφορίες από την αρμόδια ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών – DGA στο Παρίσι για το Rafale F4 και τις βελτιώσεις που επιχειρεί το πρόγραμμα του γαλλικού μαχητικού σε όλο το φάσμα και με ορίζοντα δύο τουλάχιστον δεκαετιών.

* Ήμασταν στην BA118 Mont de Marsan όταν το NATO Tiger Meet 2019, COMAO με τα shadow waves του επέστρεψε σε γαλλικούς ουρανούς με οικοδέσποινα την Escadron de Chasse (EC) 3/30 «Lorraine», όταν ταυτόχρονα και οι «Τίγρεις» της Γαλλικής Αεροπορίας γιόρτασαν πανηγυρικά τα 101 χρόνια τους!

* Παρουσιάζουμε τα νέα, μοναδικά Ε-550 CAEW που προήλθαν από το πρόγραμμα Conformal Airborne Early Warning System της Aeronautica Militare.

* Παρακολουθήσαμε από κοντά την εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στην Κύπρο, όπου δεκατέσσερις Μοίρες της Ισραηλινής Αεροπορίας υποστήριξαν την εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Egoz και «669» στη μεγαλύτερη άσκηση των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ εκτός του μητροπολιτικού εδάφους τους, που πραγματοποιήθηκε με την ΕΦ στην Κύπρο την περίοδο 20-29 Μαΐου 2019.

* Παραθέτουμε στη σειρά άρθρων μας «Πολεμώντας τη λήθη» τους αεροπορικούς θησαυρούς στο Αεροδρόμιο Ακτίου, όπου το πρώην Αεροπορικό Απόσπασμα που έδρευε εκεί είναι η μοναδική ίσως Μονάδα της ΠΑ με σύνθετο ελληνικό/λατινικό όνομα: Μονάδα Υποστήριξης FOB Aktion.

* Γιορτάζουμε τον Μισό Αιώνα από την Πρώτη Προσσελήνωση με την αποστολή Apollo 11 με ένα μοναδικό πολυσέλιδο άρθρο.