Προϋπολογισμός 2020: Συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή, σήμερα

Με τις τοποθετήσεις των υπουργών και των αρχηγών κομμάτων να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον συνεχίζεται σήμερα, δεύτερη ημέρα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 που αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. Η ψηφοφορία θα είναι φανερή και παραδοσιακά θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η πενθήμερη συζήτηση ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη ημέρα κύλησε με αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και των γενικών εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56%.

«Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μέσα στο 2020 η Ελλάδα θα διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ προσδοκά αύξηση των φορολογικών εσόδων.