Προβοκάτσια με στόχο την όξυνση ως πρόσχημα μη συναίνεσης… π.χ. ενεργειακής;

Άγρια συμπλοκή με πιστόλια και μαχαίρια, με έξι τραυματίες, μεταξύ Ελλήνων Αλβανών, σημειώθηκε, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Δομοκού και Γέρακα, στον Γέρακα, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τραυματίες είναι τρεις Έλληνες και τρεις Αλβανοί, οι οποίοι διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ένας Έλληνας έχει τραυματιστεί στο λαιμό από σφαίρα και δύο Αλβανοί από μαχαίρια.

Στον τόπο της συμπλοκής βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, το οποίο εξετάζεται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας. Προανάκριση για τα αίτια της συμπλοκής διενεργείται από την Ασφάλεια.

Όλα αυτά σε συνέχεια της εκτέλεσης ουσιαστικά του Βορειοηπειρώτη ομογενή, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ότι έκανε το πρώτο βήμα, όμως ο χειρισμός από την πλευρά της αλβανικής αστυνομίας δείχνει είτε υπερβάλλοντα ζήλο είτε εκμετάλλευση ευκαιρίας να προκληθεί ένα ακραίο συμβάν.

Για να ισχύει το δεύτερο, θα πρέπει να υπάρχει κάποια διαδικασία σε εξέλιξη την οποία να θέλεις να τινάξεις στον αέρα, καθιστώντας «πολιτικά ανέφικτο» τη συνέχιση των επαφών. Και αυτό γνωρίζουμε ότι υπάρχει και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Τονίζουμε ξανά, αφενός το ότι ο υπερβάλλων ζήλος των δυνάμεων ασφαλείας δεν μπορεί να αποκλειστεί και αφετέρου ότι το όλο κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μπορεί να φαίνεται πιο θερμό συγκριτικά με το παρελθόν, όμως τα ζητήματα που έχουν τεθεί με στόχο την επίλυση προβλημάτων που «σέρνονται» επί μακρόν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναζητούνται ευκαιρίες εκδήλωσης προβοκάτσιας…

Μια τέτοια προβοκάτσια θα μπορούσε να είναι επιθυμητή καθώς θα εξυπηρετούσε κάποια πλευρά, που θα μπορούσε να μην είναι καν ένα από τα δυο κράτη, αλλά είτε τρίτο κράτος, είτε οποιοσδήποτε για λόγους οικονομικού συμφέροντος, ή ακόμα και «ιδεολογικούς».

Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας που τροφοδοτείται «από κάτω», θα πρέπει να ελεγχθεί, διότι πάνω στο θυμικό ή στο κακό «μάνατζμεντ» των διακρατικών σχέσεων, μπορεί να δοθεί περιθώριο κινήσεων που θα στρέφονται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Υ.Γ. Κυκλοφόρησε χθες φωτογραφία –κατά δήλωση σε αλβανικούς ιστοχώρους- η οποία φέρεται να αποτυπώνει τον μακαρίτη, υποβασταζόμενο, να έχει συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής Αστυνομίας και να τον επιβιβάζουν σε αυτοκίνητο.

Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από πίσω, οπότε δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τον Έλληνα ομογενή. Εάν όμως υποτεθεί ότι είναι, τότε θα ήταν… «κομματάκι δύσκολο» να είναι όρθιος έχοντας δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στέρνο.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, ότι η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας θα σημάνει ένα από τα ακόλουθα δύο: Είτε αλλάζει τα δεδομένα της υπόθεσης εάν επαληθευθεί η γνησιότητά της και η σχέση της με το τραγικό περιστατικό, ή θα μπορούσε να εμπίπτει στο πλαίσιο της προβοκάτσιας που μόλις περιγράψαμε…