Προβλήματα στη ναυπήγηση των Εμιρατιανών Gowind 2500 λόγω Γερμανίας

Το ενδεχόμενο εμπλοκής της υλοποίησης του συμβολαίου ναυπήγησης δύο κορβετών τύπου Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group για το Ναυτικό των ΗΑΕ αιωρείται πάνω από το συγκεκριμένο πρόγραμμα λόγω του εμπάργκο που η Γερμανία εφαρμόζει στην πώληση στρατιωτικού υλικού σε χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην πόλεμο της Υεμένης.

Η συγκεκριμένη παραγγελία ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2017 μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο ανταγωνίστηκε τις κορβέτες Avante 500 της ισπανικής Navantia, την ολλανδική κορβέτα Damen 6110, την γαλλική κορβέτα CMN BR71 MkII, την κλάση Abu Dhabi της ιταλικής Fincantieri και την τουρκική MILGEM.

Η γερμανική εμπλοκή στο γαλλικό πρόγραμμα αφορά τους κινητήρες diesel MTU με τους οποίους θα εξοπλιστούν τα δύο πλοία. Σύμφωνα με την πάγια πολιτική του γερμανικού κράτους το Βερολίνο έχει σταματήσει την πώληση στρατιωτικού υλικού σε χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε πολεμικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα και το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο Εμιρατιανών κορβετών να επηρεάζεται από αυτή την απόφαση.

Με αυτά τα δεδομένα η γαλλική εταιρεία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμπόδιο στην υλοποίηση της σύμβασης και θα πρέπει είτε να ζητήσει την βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης για την άσκηση στο Βερολίνο πολιτικών πιέσεων είτε να επιλέξει έναν άλλο κινητήρα diesel στη θέση των γερμανικών με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τια την ναυπήγηση των πλοίων.