Πρωτογενές πλεόνασμα 4,448 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2019

Στα 4,48 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα το εννεάμηνο του 2019 όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το πλεόνασμα προκύπτει λόγω των καλύτερων επιδόσεων των φορολογικών εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών τον Σεπτέμβριο. Ο Θ. Σκυλακάκης έκανε γνωστό επίσης πως η κυβέρνηση στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 και ευχαρίστησε τους θεσμούς για την εξαιρετικά παραγωγική διαδικασία στην αξιολόγηση του προσχεδίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει επικοινωνία με τους θεσμούς για την αξιολόγηση, γεγονός που ερμηνεύεται ως συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 4,479 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 193 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων εμφανίζεται μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ λόγω των μειωμένων εσόδων του ΠΔΕ από τα περιορισμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην ΕΕ λόγω των εκλογών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ