Πρωτοφανής επίθεση Τραμπ σε Τουρκία: Θα της καταστρέψουμε την οικονομία εάν επιτεθεί!

Σοκάρει, κυριολεκτικά, ο κυνισμός της αποτρεπτικής αναφοράς του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία, πριν από λίγο διά του αγαπημένου του κοινωνικού δικτύου, του Twitter. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν (devastate) την τουρκική οικονομία, εάν οι Τούρκοι επιτεθούν στους Κούρδους…

Στο πρώτο μήνυμα από τα δύο που ανάρτησε για το θέμα της Συρίας, προφανώς έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές με τους συμβούλους του για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει:

«Ξεκινώντας την εδώ και καιρό καθυστερημένη αποχώρηση από τη Συρία, ενώ θα χτυπάμε το μικρό εδαφικά εναπομείναν χαλιφάτο του ισλαμικού Κράτους σκληρά και από πολλές κατευθύνσεις. Θα επιτεθούμε ξανά από υπάρχουσα κοντινή βάση εάν επανεμφανιστεί. Θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν χτυπήσει τους Κούρδους. Δημιουργούμε ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων…»

(Starting the long overdue pullout from Syria while hitting the little remaining ISIS territorial caliphate hard, and from many directions. Will attack again from existing nearby base if it reforms. Will devastate Turkey economically if they hit Kurds. Create 20-mile safe zone…)

Στο δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «…Παρομοίως, δεν θέλουμε οι Κούρδοι να προκαλέσουν την Τουρκία. Η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία ήταν οι περισσότερο ωφελημένοι της μακροχρόνιας πολιτικής των ΗΠΑ για καταστροφή του ISIS στη Συρία – είναι φυσικοί εχθροί. Εμείς επίσης ωφελούμαστε, αλλά τώρα είναι καιρός να φέρουμε τα στρατεύματά μας πίσω. Σταματήστε τους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!

(…Likewise, do not want the Kurds to provoke Turkey. Russia, Iran and Syria have been the biggest beneficiaries of the long term U.S. policy of destroying ISIS in Syria – natural enemies. We also benefit but it is now time to bring our troops back home. Stop the ENDLESS WARS!)

Είναι δεδομένο ότι η αναφορά του Τραμπ θα προκαλέσει φρενίτιδα στην Τουρκία, καθώς επίσης και το κίνητρο του Ντόναλντ Τραμπ να δεσμεύσει την αξιοπιστία του ορθώνοντας τείχος αποτροπής απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να καταστεί εφικτή η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Για να επιτύχει την στρατιωτική αναδίπλωση, δε διστάζει να «μοιράζει» απειλές για συντριπτικά πλήγματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως και η αναφορά στη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία, ότι ωφελήθηκαν από τη δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς επίσης και το ότι τους αποκάλεσε «φυσικούς εχθρούς» του αυτοαποκαλούμενου ως Ισλαμικού Κράτους!

Από τη στιγμή που και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούσαν το αιμοσταγές ISIS, οι τρεις αυτές χώρες-αντίπαλοι των ΗΠΑ, εντάσσονται από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο στο ίδιο στρατόπεδο! Άρα, τους διαμηνύει να… πάρουν σειρά για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση!

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα δυο μηνύματα του Τραμπ στο Twitter δεν ήταν το αποτέλεσμα παρόρμησης της στιγμής, αλλά έτυχαν στοιχειώδους ελέγχου από πιο έμπειρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής πρόσωπα. Αυτό φυσικά είναι αμφίβολο στην περίπτωση του Τραμπ. Τα βασικά μηνύματα όμως τα έστειλε…