Πρόταση Πούτιν στις χώρες του ΝΑΤΟ για πυραύλους

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 19 Σεπτεμβρίου, έστειλε επιστολή στις χώρες του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας διατυπώνει συγκεκριμένη πρόταση για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, (πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-σ.σ) γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη το κείμενο της επιστολής .

Ο Πούτιν στην επιστολή του γράφει, ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαταστήσει πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, όσο οι ΗΠΑ δεν προβούν σε κάτι ανάλογο. Παράλληλα η Ρωσία έχει προτείνει στους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να αναλάβουν ανάλογες δεσμεύσεις, αλλά δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση.

«Σας καλούμε να υποστηρίξετε τις προσπάθειες μας, προβαίνοντας σε μια ανακοίνωση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μορατόριουμ όσον αφορά στην ανάπτυξη των πυραύλων εδάφους μέσου και μικρού βεληνεκούς, ανάλογης με αυτής που έκανε η Ρωσία», αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής του Ρώσου προέδρου.

Η επιστολή εστάλη στους ηγέτες των χωρών και των ενώσεων, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ που συμμετέχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η επιστολή εστάλη και στην αρμόδια επίτροπό της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα η επιστολή εστάλη σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και σε χώρες που δεν είναι μέλη της συμμαχίας, όπως η Κίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ