Προσφυγικό: Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία παραβίασαν την νομοθεσία της ΕΕ

Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αρνούμενες να υποδεχθούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογούσε κατά την προσφυγική κρίση το 2015, ώστε να ελαφρυνθούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στo θέμα αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει: «H Πολωνία και η Ουγγαρία διατύπωσαν το επιχείρημα πως η μεταφορά των προσφύγων θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Οι ανώτατοι Ευρωπαίοι δικαστές διασαφήνισαν όμως πως οι δυο χώρες δεν μπορούν έτσι γενικά να αρνούνται την υποδοχή όλων των αιτούντων άσυλο. Αντ’ αυτού θα έπρεπε να εξετάσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το επιχείρημα δε της Τσεχίας ότι δεν λειτουργεί γενικά ο μηχανισμός κατανομής, αντικρούστηκε επίσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι μια χώρα μονομερώς αποποιείται την ευθύνη, υποσκάπτει τον στόχο της αλληλεγγύης και της ενότητας».

Και η εφημερίδα επισημαίνει: «Ακόμα και η Κομισιόν, που είχε την ιδέα για τον μηχανισμό κατανομής, λυγίζει μπροστά στην πολιτική πραγματικότητα. Οι νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της χορήγησης ασύλου, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα, δεν εμπεριέχουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Προτρέπουν περισσότερο σε ‘μια δεσμευτική αλληλεγγύη’, η οποία θα μπορεί να παρέχεται και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν της υποδοχής προσφύγων. Αυτή ακριβώς όμως ήταν πάντα η θέση των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Μπορεί λοιπόν νομικά και ηθικά να έχασαν ωστόσο κατάφεραν να επιβληθούν».

ΠΗΓΗ: DW