Προς ΥΠΕΞ: Ορθή η σκληρή ανακοίνωση… όμως ΔΕΝ κυβερνά το δίκαιο

Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Αυτά αναφέρει σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις σημερινές απίστευτα προκλητικές δηλώσεις του Ρετυζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπογραμμίζονται τα ακόλουθα: Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.

ΣΧΟΛΙΟ DP: Να τολμούσαμε να σας προτείναμε η ελληνική απάντηση να συμπεριλάβει μια ανακοίνωση “επανεξέτασης της συμμετοχής της Ελλάδας” στο project του αγωγού TANAP; Σαν πολλά δεν θεωρούν δεδομένα οι εβρισκόμενοι σε επικίνδυνα αποσταθεροποιητικό παραλήρημα γείτονες; Αλήθεια θέλουμε να έχουμε την οποιαδήποτε συνεργασία με μια τέτοια παρανοϊκή χώρα;

Με αυτή την ηγεσία; Κάποτε, τουλάχιστον τηρούσαν κάποια προσχήματα… Κι αν η απάντηση είναι ότι θα ενοχληθούν κι άλλοι αν αποχωρήσει η Ελλάδα από τον TANAP, μήπως η απάντηση θα πρέπει να είναι “κάντε περισσότερα ώστε να εξασφαλίσετε μια Τουρκία που θα είναι λογικό να συνεργάζεται κανείς μαζί της”;