Προς υπ. Παιδείας: Ξυπνάτε ενόψει Δευτέρας, οι εγκύκλιοι δημιουργούν πρόβλημα…

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν “ζυμώσεις” μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, εν όψει του δεύτερου γύρου της κακοκαιρίας που αναμένεται από Δευτέρα. Εάν έχουν κινητοποιηθεί, τότε τους ζητάμε ταπεινά συγγνώμη… προκαταβολικά! Κι εμείς όμως, από τη στιγμή που γινόμαστε κοινωνοί των ισχυρών και εύλογων προβληματισμών των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν μπορούμε να μην κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. “Just in case”, που λένε στα χωριά όλων μας…

Υπενθυμίζουμε λοιπόν, ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας με το οποίο έχουν ανοίξει τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και αποτυπώνεται σε σαφείς εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία, προβλέπει τον ανά 20άλεπτο καλό -πεντάλεπτο- αερισμό των αιθουσών των μαθητών, με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μετάδοσης – διασποράς του κορονοϊού.

Το μέτρο είναι σωστό. Ωστόσο, εάν κανείς πιστέψει τους μετεωρολόγους -και προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο- οι συνθήκες από το πρωί της Δευτέρας θα είναι πολύ ιδιαίτερες. Όλα δείχνουν ότι η μοναδική σταθερά επί της οποίας οφείλουμε να οικοδομήσουμε τον προβληματισμό μας, είναι η πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν.

Με δεδομένο ότι τα σχολεία είναι κλειστά, άρα μη θερμαινόμενα, το Σαββατοκύριακο, οι συνθήκες από την άποψη της θερμοκρασίας θα είναι… Πολικές. Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το πρωτόκολλο ασφαλείας με το συχνό άνοιγμα των παραθύρων για τον αερισμό των αιθουσών, η πρόγνωση είναι εξαιρετικά δυσμενής.

Ας υποθέσουμε ότι ένας δάσκαλος πάρει την πρωτοβουλία να μην ανοίξει τα παράθυρα μέχρι το διάλειμμα, προφανώς παρανομεί. Θα βρεθούν και με το δίκιο τους γονείς που θα ανησυχήσουν και θα διαμαρτυρηθούν, κρίνοντας ότι το να παγώσουν τα παιδιά τους είναι προτιμότερο κακό, μπροστά στο να κρυώσουν.

Ισχύει όμως και το αντίθετο. Εάν ο δάσκαλος επιλέξει να πειθαρχήσει εφαρμόζοντας τα μέτρα με τον ανά 20άλεπτο αερισμό των αιθουσών, προφανώς δεν παρανομούν, όμως θα αντιμετωπίσουν διαμαρτυρίες για αφόρητη κατάσταση από τους μαθητές τους, καθώς επίσης και από γονείς που έχουν την αντίθετη λογική από αυτούς της προηγούμενης παραγράφου…

Για να αποφύγουμε λοιπόν τα παρατράγουδα, είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει να κινητοποιηθεί. Εάν δεν το έχει κάνει ακόμα. Δεν θα είμαστε εμείς που θα προτείνουμε π.χ. το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων για ένα διήμερο, έως ότου εκτονωθεί η κακοκαιρία.

Όμως, αυτό που θεωρούμε αυτονόητο, είναι ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να “ζυγίσουν” την κατάσταση και να φροντίσουν να διευκρινίσουν – επικαιροποιήσουν τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας, προσαρμοσμένα στις ειδικές συνθήκες που φαίνεται πως θα επικρατήσουν. Αναμένουμε λοιπόν την τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως, μετά από συνεργασία με τις υπηρεσίες του Νίκου Χαρδαλιά…