Προς ΤΕΕ: Ικανοί μηχανικοί ΣΜΑ να έχουν “όρθια” τα αεροσκάφη της ΠΑ… όχι όμως και για εσάς;

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) συνεχίζει να αρνείται στους Μηχανικούς της ΠΑ (απόφοιτους της Σχολής Ικάρων) την εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα των ειδικοτήτων Μηχανικών, παρότι η Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ), από την οποία προέκυψε η κατεύθυνση Μηχανικών της Σ.Ι, έχει ιστορία άνω των 70 ετών ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα… Έτσι, διαπιστώνεται το οξύμωρο οι Μηχανικοί της ΠΑ να εγγράφονται στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια Μηχανικών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι στην Ελλάδα, τη χώρα τους.

Ως εκ τούτου, το έργο των Μηχανικών της ΠΑ δεν τυγχάνει της δέουσας αναγνώρισης, με ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι Μηχανικοί εισάγονται στην ΣΙ επί δεκαετίες με μία από τις υψηλότερες βάσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων (αν όχι την υψηλότερη) στην θετική κατεύθυνση.

Κατ’ επέκτασιν, η ΠΑ στερείται της αναγνωρισιμότητας και προβολής του γεγονότος ότι εκπαιδεύει και στελεχώνεται με σημαντικό αριθμό Μηχανικών (περίπου 5% του συνολικού προσωπικού της), οι οποίοι συντηρούν τα αεροσκάφη, τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα και τις στρατιωτικές υποδομές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για την εκτέλεση της αποστολής της.

Αυτό συμβαίνει τόσο στο επίπεδο της εθνικής άμυνας, όσο και στο πλαίσιο της προσφοράς στην πολιτική προστασία και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο (αεροδιακομιδές, έρευνα-διάσωση, αεροπυρόσβεση κ.λπ.), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ΠΑ στερείται της δυνατότητας να αξιοποιεί πλήρως τους Μηχανικούς της για την εξυπηρέτηση των αναγκών της.

Αυτό το κακόγουστο “αστείο” πρέπει επιτέλους να τελειώνει. Ή τουλάχιστον, ας βγουν ευθαρσώς οι κύριοι και οι κυρίες του ΤΕΕ και να εξηγήσουν στην ελληνική κοινωνία, σε τι υπερτερούν οι ίδιοι και η κρίση τους από την αντίστοιχη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτού έρθει κάποια απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου για να τελειώσει στην τόσο… ιδιαίτερη χώρα μας, άλλον έναν θύλακα συντεχνιακής νοοτροπίας – φέουδου. Πολύ θα θέλαμε να πληροφορηθούμε τη θέση της τόσο φιλικής σε κάθε είδους εκσυγχρονισμό, κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ας δούμε λοιπόν την πρόσφατη ανακοίνωση του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), καθώς ήταν αυτή που αποτέλεσε την αφορμή για το σημερινό σύντομο σχόλιο. Μπορεί το θέμα να μην το ακούμε για πρώτη φορά, αλλά όσο περνά ο χρόνος, επέρχεται εθισμός και αντί να μας κινητοποιεί, μοιάζει φυσιολογική μια ακόμα ελληνική μας… ιδιαιτερότητα.

Ωστόσο, η λογική επιβάλλει να απευθύνουμε έκκληση ώστε να υπάρξει απάντηση από το ΤΕΕ:
Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) εκφράζει την ικανοποίησή του και καλωσορίζει κάθε θετική πρωτοβουλία για την δημοσιοποίηση του θέματος της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα μέλη του κατά τις εργασίες της ΒτΕ στην πρόσφατη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι πάγια επιδίωξη του συλλόγου μας είναι να υποστηρίζει τα μέλη του (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) και μέσω αυτών να προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και στην πατρίδα μας. Ως εκ τούτου, πάγια επιδίωξη του ΕΣΜΑ αποτελεί και η επίλυση του συγκεκριμένου μείζονος θέματος, δεδομένης της αντιφατικότητας με την οποία συνδέεται, να είμαστε απόφοιτοι της Κατεύθυνσης (Τμήματος) Μηχανικών της Σχολής Ικάρων (γνωστής και ως ΣΜΑ) αλλά να μην αναγνωριζόμαστε ως Μηχανικοί στην πατρίδα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστικό επίπεδο και η επαγγελματική εμπειρία των αποφοίτων της ΣΜΑ μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριζόμαστε ως μηχανικοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εγγραφόμαστε στα αντίστοιχα «τεχνικά επιμελητήρια», με απλές και διαφανείς διαδικασίες.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες αξιολογήσεις της Σχολής Ικάρων το 2015 και το 2020, αλλά κυρίως η καθολική αναγνώριση των γνωστικών ικανοτήτων των αποφοίτων της σχολής μας, που αποδεικνύεται από το ευρύ φάσμα οργανισμών στους οποίους απασχολούνται ως μηχανικοί παγκοσμίως μετά την αποστρατεία τους, σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν ακαδημαϊκή ανεπάρκεια.

Το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό αλλά παράλληλα τυπικό και ουσιαστικό. Τυπικό και ουσιαστικό καθώς αν και καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι για την εκπαίδευση ενός εξαιρετικού από άποψη ποιότητας δυναμικού εν τούτοις η ΠΑ στερείται των υπηρεσιών πιστοποιημένων μηχανικών όταν τους χρειάζεται. Ηθικό, καθώς μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και αδιαμφισβήτητης προσφοράς στην ΠΑ και τις ΕΔ, ο τίτλος και η πιστοποίηση που θα φέρουμε για να αποδείξουμε το ποιοι είμαστε προέρχεται από κάποιον ξένο φορέα καθώς η χώρα μας αρνείται να μας αναγνωρίσει ως Μηχανικούς.

Ο ΕΣΜΑ εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει στο μείζον αυτό θέμα και να το επιλύσει έστω και με 70 χρόνια καθυστέρηση. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα!

Για το ΔΣ του ΕΣΜΑ

Ο Πρόεδρος
Αντιπτέραρχος (Μ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας (CEng, MIET, CMgr, MSc)

Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Μηλιώτης (MSc, MBA, PhD)