Προχωρά η δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, Thess Intec

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει, με νομοθετική ρύθμιση, η παραχώρηση του οικοπέδου των 761 στρεμμάτων στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας από το υπουργείο Οικονομικών όπου έχει παραχωρηθεί από το υπερταμείο, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, γνωστόΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΕΤ ως Thess Intec. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μιλώντας στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης το οποίο διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Καράογλου διευκρίνισε ότι το σχέδιο έχει μπει ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και έχει συγκροτηθεί εδώ και μήνες ομάδα εργασίας ενώ για την ανάπλαση της ΔΕΘ Helexpo σημείωσε: «Είμαστε εν αναμονή του ειδικού χωροταξικού σχεδίου και της προκήρυξης του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού». Σχολίασε, άλλωστε ότι από τα 170 στρέμματα που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ με 38 κτίρια, την επόμενη μέρα θα καταλαμβάνει τα μισά (τα 85) και τα υπόλοιπα θα διατεθούν στους Θεσσαλονικείς ως αστικό πράσινο πάρκο.
Μετρό Θεσσαλονίκης – ΟΑΣΘ

Για το Μετρό επανέλαβε ότι η βασική γραμμή θα λειτουργήσει ενιαία και στο σύνολό της τον Απρίλιο του 2023 μετά από 5 χρόνια περιπέτειας, ενώ για τον ΟΑΣΘ εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την προσθήκη εκατό λεωφορείων που σήμερα εκτελούν τα υπεραστικά δρομολόγια αφού από την 1η Φεβρουαρίου οι υπεραστικές γραμμές θα καλύπτονται από το ΚΤΕΛ. «Η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά μια που και θα καλυφθεί σε ποσοστό περίπου 70 με 80% η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού συγκριτικά με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε και άλλα έργα που αφορούν στην πόλη, όπως, για παράδειγμα η ολοκλήρωση της σύνδεσης του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ – Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και το ευρύτερο οδικό δίκτυο της περιοχής του Καλοχωρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 74 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αναμένεται η δημοπράτηση της αναβάθμισης μέρους του τοπικού δικτύου στη βιομηχανική περιοχή του Καλοχωρίου αποκαθιστώντας τη σύνδεσή του με τον 6ο προβλήτα και την ΠΑΘΕ. Θετικά είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό και τα μηνύματα και από την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Μακεδονία.

Πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με τα έργα υποδομών, ο κ. Καράογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης λέγοντας ότι αποκαταστάθηκε η Μακεδονία και η Θράκη ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Μίλησε συγκεκριμένα για τη λειτουργία της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων του διοικητηρίου και γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από τη διεύθυνση περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια, είναι σε εξέταση άλλα 81 με το ποσό ενίσχυσης να έχει περάσει τα 90 εκατ. ευρώ. Απόδειξη, όπως είπε, ότι το κλίμα έχει αλλάξει είναι και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως οι Pfizer (που ετοιμάζεται να προκηρύξει την πρόσληψη διακοσίων εργαζομένων), Leonardo και Cisco.

ΠΗΓΗ: insider.gr