Πράσινο φως στον Ρ.Τ. Ερντογάν από το τουρκικό Κοινοβούλιο… “καλά πας”

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η τουρκική Βουλή ενέκρινε την πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ανοίγει το δρόμο στην επέκταση στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο, έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του για επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, η απόφαση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Την πρόταση του Ερντογάν υπερψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, ενώ η έγκρισή της φτάνει ύστερα από τα σχέδια Ερντογάν περί σύστασης «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. «Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», διεμήνυσε μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους, που συχνά αποκαλούνται τρομοκράτες από την τουρκική πλευρά. Αυτόματα εγείρονται ερωτήματα για το μέλλον των κουρδικών δυνάμεων, καθώς με την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων μένει απροστάτευτη η ομάδα των Κούρδων.

Την ίδια στιγμή, πόλωση παρατηρείται στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με τα πυρά να φτάνουν τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεοπουμπλικανούς για τα σχέδια Τραμπ που δεν εξασφαλίζουν ασφάλεια για τους επί χρόνια συμμάχους των Αμερικανών, τους Κούρδους.

Απέναντι στις απειλές Ερντογάν και τη σφοδρή κριτική από τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, ο Τραμπ απαντά με αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια δίνει με τη στάση του το «πράσινο φως» στην Τουρκία να επέμβει στη Συρία και από την άλλη απειλεί την Άγκυρα ότι θα καταστρέψει την οικονομία της εάν ξεφύγει από τα όρια.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ