Πρακτικές KGB από τους Αζέρους κατά της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Μπακού

Απειλές δέχεται η διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, λόγω του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση μας. Οι καταγγελίες αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν σημειωθεί σε βάρος μελών της ελληνικής πρεσβείας στο Μπακού και τα οποία αποτελούν απειλή για την ασφάλεια τους. Οι πάντες τελούν υπό ασφυκτική παρακολούθηση, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με την γενικότερη προβλεπόμενη “υποστήριξη” της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, όπως προβλέπεται διεθνώς.

Ειδικότερα σήμερα, επ’ αφορμή της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Αρμενία, στη διπλωματική αποστολή της Ελλάδας επικράτησε ανησυχία και αποφασίστηκε να ζητηθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας από τις αρχές της χώρας. Οι εκκλήσεις όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπεσαν στο κενό.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε από τη στιγμή της ανάκλησης στην Ελλάδα του πρέσβη Κωνσταντίνου Πιπερίγκου λίγο καιρό μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στο Μπακού. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την τελετή παράδοσης των διαπιστευτηρίων, ο πρόεδρος της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε επιδοθεί σε μια διόλου διπλωματική όχι μόνο φιλοτουρκική, αλλά και ευθέως ανθελληνική ομιλία.

Εξετάζοντάς εκ των υστέρων εκείνο το περιστατικό, θα μπορούσε κανείς να το εντάξει στη γενικότερη προετοιμασία της στρατιωτικής επίθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον Αλίγιεφ να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την Ελλάδα για να διαβιβάσει μήνυμα πίστης και αφοσίωσης στο Ερντογάν.

Ο πρέσβης Πιπερίγκος είχε καθυστερήσει να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Από την πλευρά του, ενώ επιχείρησε στις πρώτες του επαφές με το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών να ρίξει τους τόνους στις διμερείς σχέσεις με μια κοινή δήλωση που αναφερόταν στην ανάγκη να γίνουν βήματα στην εκ νέου προώθηση των διμερών σχέσεων, ήρθε η επιχείρηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να τορπιλίσει κάθε προσπάθεια.

Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία προσπαθεί να πετάξει έξω από το διπλωματικό παίγνιο στον Καύκασο τις δυτικές χώρες, κλείνοντας το μάτι στη Μόσχα για συνδιαχείριση της κρίσης. Ίσως, λοιπόν, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ στο τραπέζι με κάποιον τρόπο ίσως μπει και το ζήτημα του τουρκοαζέρικου αγωγού (TAP) που διέρχεται από την Ελλάδα.

Το επιβεβλημένο σημερινό ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Αρμενία αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα, γεγονός που ενδεχομένως να επιδεινώσει τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.

Είναι προφανές πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έχει ενημερωθεί για την εν λόγω κατάσταση στο Μπακού, αν και υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τις αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα. Οφείλει, ωστόσο, να ζητήσει δημοσίως δεσμεύσεις από την αζέρικη κυβέρνηση για την ασφάλεια των Ελλήνων.

Εάν για δικούς του λόγους το καθεστώς Αλίγιεφ έχει αποφασίσει να τραβήξει το σκοινί στις σχέσεις του με την Ελλάδα και δεν ανταποκριθεί, τότε η Αθήνα θα πρέπει να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης.