Πως το έπαθαν; “Μίλησε” ο ΟΗΕ για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει Μουσείο…

Δημοσιεύθηκαν επιτέλους εκθέσεις των ανεξάρτητων ερευνητών-εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με τις οποίες οι ειδικοί συνηγορούν υπέρ της διατήρησης του καθεστώτος Μουσείου για την Αγία Σοφία. Τις εκθέσεις υπογράφουν η Karima Bennoune, αρμόδια για τα πολιτιστικά δικαιώματα και ο Ahmed Shaheed, ειδικός για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Ειδικότερα, είδηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα UN News υπό τον τίτλο “Ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ παροτρύνουν να διατηρηθεί η Αγία Σοφία στην Τουρκία ως ένας χώρος συνάντησης πολιτισμών” επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δύο ανεξάρτητων ερευνητών – εμπειρογνωμόνων, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να παραμείνει Μουσείο, ως ένας διαπολιτισμικός χώρος που αντανακλά την περιπλοκότητα και την ποικιλομορφία της Τουρκίας και της ιστορίας της .

Στην Έκθεσή τους οι δύο ανεξάρτητοι ερευνητές που διόρισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρουν ότι οι Τουρκικές αρχές πρέπει να διατηρήσουν την εξαιρετική παγκόσμια αξία του ναού τονίζοντας ότι θα ήταν ιστορικό λάθος σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, να λαμβάνουν χώρα ενέργειες που διχάζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες στην Τουρκία αλλά και πέραν αυτής.

Επισημαίνοντας ότι ο τρούλος της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά μεγάλος ώστε να τους περιλαμβάνει όλους, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης της 10ης Ιουλίου, για την αλλαγή του status του Ναού και η βιαστική εφαρμογή της απόφασης αυτής, ενδεχομένως συνιστούν παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Σύμβασης της UNESCO του 1972, για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της UNESCO ότι για την μετατροπή ενός μνημείου εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας απαιτείται προγενέστερη διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πλευρών» τονίζουν μεταξύ άλλων οι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, προσθέτοντας ότι οι Τουρκικές αρχές θα πρέπει επιπροσθέτως, να διασφαλίζουν ότι οι ειδικοί για τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα συνεχίσουν να είναι οι αρμόδιοι για τη συντήρηση του Μνημείου καθώς και ότι θα τηρηθούν τα διεθνή τεχνικά πρότυπα για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι οι ανεξάρτητοι ειδικοί εμπειρογνώμονες (Special Rapporteurs), δεν είναι υπάλληλοι του ΟΗΕ ούτε λαμβάνουν αποζημίωση από αυτόν. Είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό και εργάζονται ως ιδιώτες στο πλαίσιο του συστήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.