Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ στο “γράψιμο” του “φίλου” του Ερντογάν;

Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα από τη μεσολάβηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ -διότι τελικά επρόκειτο περί μεσολάβησης- είναι ότι τον αγνόησε ο «φίλος» του, Ταγίπ Ερντογάν. Στην πραγματικότητα ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε την έκκληση του κ. Τραμπ για αποκλιμάκωση και έναρξη διαλόγου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Κατά τη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, και όταν αυτός τον ρώτησε τι θέλει να κάνει για να βοηθήσει, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τρεις φορές δύο λέξεις μιλώντας για την Τουρκία: Back off, πέστε (στον κ. Ερντογάν) να κάνει πίσω, ήταν το μήνυμα του. Ο κ. Τραμπ μετέφερε το νόημα των λόγων του Έλληνα πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο.

Τις προάλλες ο κ. Τραμπ κόμπαζε ότι μόνο αυτός μπορεί να συνετίσει τον Ερντογάν. Η άρνηση του, όμως, να αποδεχθεί τις συμβουλές του Αμερικανού προέδρου, έφερε τον κ. Τραμπ σε δύσκολη θέση. Όπως συνηθίζουν να λένε στην Ουάσιγκτον, ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος παρεμβαίνει στις διεθνείς κρίσεις λίγο πριν «γίνει το κακό» και πρέπει η πρωτοβουλία του να καταλήξει σε επιτυχία.

Και πριν, αλλά περισσότερο παρά ποτέ τώρα, ζούμε στον αστερισμό της απρόβλεπτης διπλωματίας. Το ερώτημα είναι αν θα επανέλθει ο κ. Τραμπ και θα προσπαθήσει ξανά ή θα εγκαταλείψει την αμερικανική μεσολάβηση και να δώσει ξανά τα ηνία στην Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Θα είναι λάθος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ