Πώς να μην κλιμακώσει η Άγκυρα όταν όλοι επιθυμούν και συστήνουν “συμφωνία”;

Η δημόσια προαναγγελία-απειλή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, περί έναρξης σεισμικών ερευνών της κρατικής TPAO σε θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προοιωνίζεται μεγάλη και μακράς διάρκειας ένταση.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ανεξάρτητα αν υπάρχει ήδη λεπτομερής προγραμματισμός ή αν –προς το παρόν– η Άγκυρα ασκεί προπαγάνδα, εν όψει μεταγενέστερων κινήσεών της, είναι σημαντικό ότι η προαναγγελία-απειλή της συμπίπτει με την εκπνοή της περιόδου πέντε-έξι μηνών που απαιτείται για την πρωτοκόλληση διεθνών συμβάσεων στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

Οι νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παραδοσιακά ισχυρίζονται ότι δεν είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της (μη) νομιμότητας των διαδικασιών, όπως αυτές που ακολούθησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Παρόμοιο, ως προς τον τύπο και τον χρόνο των διαδικασιών, ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Ελλάδα, στον χρόνο που μεσολάβησε, πέτυχε να καλύψει ορισμένες δυσλειτουργίες στις ένοπλες δυνάμεις (είχαν προκληθεί από τη 10ετή οικονομική κρίση) και απέκρουσε εντυπωσιακά την “υβριδική εισβολή” στον Έβρο, χωρίς να παρασυρθεί από προβοκάτσιες της Άγκυρας.

Από την άλλη πλευρά, εξανεμίστηκαν, λόγω των αποτυχιών του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, οι ελπίδες ακύρωσης του μνημονίου, μέσω ενδεχόμενης αλλαγής κυβέρνησης στη Λιβύη, αν όντως υπήρχε σχετική νομική δυνατότητα στον ΟΗΕ.

Παράλληλα, η απρόβλεπτη κρίση του Covid-19 παρέλυσε τις διπλωματικές διαβουλεύσεις διεθνώς, περιορίζοντας τις δυνατότητες δράσης της ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς, και η παγκόσμια οικονομική κρίση θα προκαλέσει δυσκολίες στους διπλωματικούς χειρισμούς της Αθήνας προσεχώς, καθώς το ενδιαφέρον πολλών ξένων κυβερνήσεων θα επικεντρωθεί στο εσωτερικό των χωρών τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ