Πώς ένας κοινός κακοποιός “αθώωσε” τον Ταγίπ για τη μεταφορά όπλων…

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πιάστηκαν με τη “γίδα στην πλάτη”, ενώ μετέφεραν βαρύ οπλισμό σε ομάδες τζιχαντιστών της Συρίας. Σε μία προσπάθεια να απενοχοποιηθεί η Άγκυρα και να μην κατηγορηθεί προσωπικά ο Ερντογάν για διασυνδέσεις με ακραίους ισλαμιστές, ενεπλάκη ένας γνωστός υπόδικος με σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία.

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Για τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, δέχτηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Δεν πήρε, όμως, εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Για την ακρίβεια, σκηνοθετήθηκε μια ολόκληρη υπόθεση, η οποία είχε ως επιπλέον αποτέλεσμα να χάσουν τη θέση τους και να πάνε στις φυλακές εισαγγελείς και ανακριτές, οι οποίοι ερευνούσαν σχετικές υποθέσεις και είχαν καταντήσει εμπόδιο για τις επιχειρήσεις της ΜΙΤ στη Συρία. Για την ακρίβεια, παρά τις άνωθεν συστάσεις, είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν υποθέσεις που αφορούσαν τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ταμπέρ Μπαρίς Τερκεσλί, ένας υπόδικος και φυγάς που είχε εκτίσει ποινή στις φυλακές για εκβιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και άλλα εγκλήματα του ποινικού κώδικα, καταγράφηκε ως μυστικός μάρτυρας υπέρ του τουρκικού κράτους. Για την ακρίβεια, “θυσιάστηκε”, καθώς η μαρτυρία του χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο αποδεικτικό στοιχείο για την αθώωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα για τη δίωξη ενοχλητικών για το καθεστώς στελεχών του δικαστικού σώματος και των αρχών ασφαλείας.

Με την κίνηση αυτή, όμως, το βαθύ τουρκικό κράτος όχι μόνο βγήκε από τη δύσκολη θέση και “αυτο-αθωώθηκε”, αλλά και συγχρόνως εξουδετέρωσε τους ελάχιστους πια ανεξάρτητους δικαστικούς που έχουν απομείνει σε θέσεις-κλειδιά. Εν τέλει, κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν για σχέσεις και συνεργασία με τρομοκράτες! Το τέλειο πρόσχημα για απόλυση και φυλάκιση εισαγγελέων και ανώτερων αστυνομικών, οι οποίοι ειδικεύονταν στην αντιτρομοκρατία και βρίσκονταν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, επειδή ακριβώς ερευνούσαν υποθέσεις έμπρακτης στήριξης τζιχαντιστών, στις οποίες αυτή εμπλέκεται.

Η μυστική κατάθεση μαρτύρων, όπως ο προαναφερθείς γνωστός κακοποιός, βοήθησε επίσης τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του να θάψουν σημαντικές έρευνες για διαφθορά στην κυβέρνηση. Κυρίως, όμως, εξαφάνισαν τις παράνομες δραστηριότητες της “Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς” στην Τουρκία. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έκρυψε την ταυτότητα του Τερκεσλί, υιοθετώντας απλά το κωδικό όνομα “Bulut”, που στα τουρκικά σημαίνει σύννεφο.

Πέρασαν μήνες ώστε να αποδειχθεί ότι ο έγκριτος μάρτυρας ήταν ένας κοινός κακοποιός, ο οποίος όχι μόνο έπεσε στα μαλακά, αλλά και είδε να εξαφανίζονται όλες οι προηγούμενες νομικές του περιπέτειες. Τα αμαρτήματα του παρελθόντος του τον είχαν καταστήσει ευάλωτο στον εκβιασμό-υπόσχεση της ΜΙΤ, με αποτέλεσμα να γίνει όργανό της.

Νομικά αρχεία αποδεικνύουν ότι ο Τερκεσλί έχει σοβαρές νομικές εκκρεμότητες. Μεταξύ άλλων… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ