Πολυηχητικά όπλα, DARPA: Πρόοδος με το OpFires και αναθέσεις

H αμερικανική DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) ανέθεσε σε τρεις εταιρείες την σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων που σχετίζονται με το σχέδιο Operational Fires (OpFires).

Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί κοινή προσπάθεια της DARPA και του αμερικανικού στρατού και αφορά την ανάπτυξη ενός ταχυκίνητου συστήματος ικανού να χρησιμοποιεί διάφορα όπλα σε διαφορετικά βεληνεκή με τη χρήση υπέρ- υπερηχητικών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με την DARPA στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός νέου χερσαίου συστήματος εκτόξευσης που θα χρησιμοποιεί προηγμένα τακτικά όπλα ικανά να εξουδετερώνουν τις σύγχρονες αεράμυνες και με ταχύτητα και ακρίβεια να εμπλέκουν ζωτικούς στόχους σε κρίσιμους χρόνους.

Ο αμερικανικός στρατός υστερεί, αυτή την στιγμή σε πυρομαχικά ακριβείας εδάφους – εδάφους. Το OpFires σχεδιάζεται για να παρέχει, σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων, ευέλικτες δυνατότητες κρούσης σε ευαίσθητους στόχους.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδώσει στην εκάστοτε διοίκηση πολλές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των δυνάμεων του, επιτρέποντας εμπλοκή στόχων σε μεγάλα βεληνεκή. Η DARPA αναφέρει δοκιμάζει καινοτόμες λύσεις όσον αφορά τα προωθητικά συστήματα των πυρομαχικών του OpFires.