Πολωνία: Φαίνεται πως θα αποτελέσει το νέο μέλος του “κλαμπ” των χρηστών του F-35 Lightning II της LM

Στην πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών φαίνεται πως στρέφει το ενδιαφέρον της η Πολωνία, με αποτέλεσμα να προκύπτει πλέον ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δρομολόγηση της απόκτησης 32 αεροσκαφών με αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεδομένου ότι η μοναδική διαθέσιμη επιλογή αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι το F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin, το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι η Πολωνία έχει ήδη κάνει την επιλογή της…

Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι θα συνεχίσει, θα επιμείνει δηλαδή… αμερικανικά, όπως και αμέσως μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προχώρησε στην απόκτηση των F-16 και όχι κάποιου μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς ευρωπαϊκής προέλευσης, όπως το γαλλικό Rafale ή το πολυεθνικό EF-2000 Typhoon, πιο γνωστό ως Eurofighetr.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Błaszczak, στην οποία η απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους παρουσιάστηκε ως ύψιστη προτεραιότητα για την επαύξηση της μαχητικής ισχύος των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, μέσω της δραματικής αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της πολωνικής Αεροπορίας.

Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός, ήταν το ότι ο αριθμός των περιστατικών που συνδέονται με την ασφάλεια της Πολωνίας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και η συνεχώς μειούμενη αποτελεσματικότητα των αεροπορικών μέσων που προέρχονται από τη σοβιετική εποχή (μαχητικά MiG-29 και Su-22), απαιτεί αποφασιστική αντιμετώπιση.

Όλα τα ανωτέρω φαίνεται πως περιέχονται στο Σχέδιο Εκσυγχρονισμού των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο καλύπτει την περίοδο 2017-2026 και προσφάτως επικαιροποιήθηκε. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας αποκάλεσε τα μαχητικά πέμπτης γενιάς ως “πολλαπλασιαστή ισχύος” (force multiplier), τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η χώρα.

Υπενθυμίζεται, ότι το κόστος για το επικαιροποιημένο Σχέδιο Εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων που έχει εκπονήσει και εγκρίνει η Πολωνία, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια αυξημένο σε σχέση με την αρχική του μορφή.