Πολεμικό Ναυτικό: Μια μικρή, ενδεχομένως σημαντική όμως παρατήρηση…

Ψιθύρους αλλά και κάποιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού η πρωτοβουλία της “Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών” του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (ΝΝΑ) να οργανώσει συνάντηση σε κολωνακιώτικο στέκι των Αθηνών, όπου και κόπηκε πρωτοχρονιάτικη πίτα. Πίτα Διεύθυνσης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού, όπως φαίνεται να αναφέρεται πάνω, σε φωτογραφία… της πίτας που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με τους παριστάμενους να μη φορούν στολή. Κάτι δεν πάει καλά εδώ;

Εκ πρώτης όψεως, η συνάντηση εκτός υπηρεσίας συναδέλφων και φίλων Διεύθυνσης σε στρατιωτική μονάδα (αυτό είναι και το ΝΝΑ) Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι μόνο δεν είναι επιλήψιμο, αλλά απόδειξη πως όλα λειτουργούν καλά, εφόσον οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων είναι πολύ καλές.

Επειδή όμως πρόκειται για στρατιωτική μονάδα και το πρόβλημα αφορούσε όχι τη συνάντηση αυτή καθαυτή, αλλά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λογική.

Πώς θα φαινόταν εάν στο πλαίσιο μιας ναυτικής μονάδας (π.χ. μια φρεγάτα) αποφάσιζαν π.χ. οι τεχνικοί στο μηχανοστάσιο να κόψουν μόνοι τους, ξεχωριστά από το υπόλοιπο καράβι πρωτοχρονιάτικη πίτα; Ή να έκαναν κάτι παρόμοιο το οικονομικό τμήμα μιας άλλης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού;

Είναι δηλαδή σωστό να καλλιεργείται το αποκαλούμενο “πνεύμα μονάδας” και για τον λόγο αυτό σχετική αναφορά – ερώτημα υπάρχει και στους φακέλους αξιολόγησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. “Πνεύμα Μονάδας” όμως, όχι “Διεύθυνσης”.

Επειδή φαίνεται πως αρκετοί στο Πολεμικό Ναυτικό δείχνουν να συμμερίζονται αυτή την “ανάγνωση”, προφανώς θα καλούσαμε από την πλευρά μας τον Κλάδο να διευκρινίσει το θέμα προς όλους, ώστε να καταστεί εκ νέου σαφές τι είναι θεμιτό και τι όχι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και λέμε “εκ νέου” διότι σε άλλες εποχές η αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν πολύ διαφορετική. Ή μάλλον τέτοιο θέμα δεν θα ανέκυπτε ποτέ στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πέρασαν πολλές δεκαετίες όμως και σταδιακά τα πράγματα χαλάρωσαν περισσότερο ίσως από όσο θα έπρεπε. Ακόμα και στα πιο απλά πράγματα. Ας τα ¨μαζέψουνε” λοιπόν οι Κλάδοι, ακόμα και προληπτικά, εάν θεωρηθεί ότι το σχόλιο έχει δόση λογικής.