Ποιος είπε πως μεταλλευτική δραστηριότητα και πράσινη ανάπτυξη δεν “κολλάνε”;

Συχνά, όταν η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη, παραλείπονται τομείς κλειδί στην μετάβαση από τις παραδοσιακές πρακτικές σε μια νέα εποχή. Για παράδειγμα, παρότι η εξόρυξη ορυκτών πλούτων λογίζεται ενίοτε ως ρυπογόνος και επιβαρυντική για το περιβάλλον, μελέτες δείχνουν πως ο ρόλος των ορυκτών πρώτων υλών στην πράσινη βιομηχανία κρίνεται κομβικός. Ως εκ τούτου φαίνεται πως αυτές θα αποτελέσουν βασικό κομμάτι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA

Αλλά και στην ίδια τη διαδικασία της εξόρυξης, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πρώτα και κύρια για να συμβιώνουν τέτοιες επιχειρήσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τα προτάγματα της πράσινης ανάπτυξης και επιπλέον, προκειμένου να εξακολουθήσει να υφίσταται αντίστοιχη βιώσιμη δραστηριότητα και για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα.

Πώς συνάδει η εξόρυξη με την προστασία του περιβάλλοντος

Η κριτική που έχουν δεχτεί μεταλλευτικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο, εστιάζεται κατά κύριο λόγο στα παράγωγα της εξόρυξης, αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες αυτή πραγματοποιείται. Το εξαντλητικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής διαχείρισης της Ελληνικός Χρυσός περιλαμβάνει μια σειρά από πρακτικές, προκειμένου να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καινοτόμος πρακτική της ξηρής απόθεσης για ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, με σημαντική εξοικονόμηση νερού και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά 40%. Παράλληλα, η διαδικασία της λιθογόμωσης, που προκρίνει η Ελληνικός Χρυσός, αφορά στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των στερεών καταλοίπων της παραγωγικής διαδικασίας στο ίδιο το μεταλλείο.

Την ίδια ώρα, προηγμένα συστήματα διαχείρισης υδάτων, συμβάλουν στον περιορισμό της σπατάλης νερού, με την επαναχρησιμοποίηση των νερών στην παραγωγική διαδικασία και σε άλλες χρήσεις, όπως για την άρδευση στο φυτώριο 150.000 τ.μ. της Ελληνικός Χρυσός ή την υδροσπορά στα έργα αποκατάστασης. Παράλληλα, η εταιρεία συλλέγει και κομποστοποιεί πράσινα και κηπευτικά απόβλητα του Δήμου Αριστοτέλη για την επαναχρησιμοποίησή τους ως εδαφοβελτιωτικά υλικά.

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση

Η Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας, μέσω επένδυσης που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, εφαρμόζει ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεών της στη Χαλκιδική.

Με ορισμένα από τα πιο προηγμένα συστήματα στην Ευρώπη, η εταιρεία καταγράφει από αέρος και εδάφους το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου. Παράλληλα, καταγράφει ενδελεχώς την ποιότητα και την ποσότητα του υδροφόρου ορίζοντα, τα επίπεδα θορύβου, τις δονήσεις και την κατανάλωση ενέργειας, την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης.

Πρόκειται για μια μέθοδο που επιτρέπει στην Ελληνικός Χρυσός να παρεμβαίνει και να προσαρμόζει τις πρακτικές εξόρυξης, όπου και όταν αυτό είναι απαραίτητο, με γνώμονα την πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ