Πλησιάζει η ώρα των F-35B για το αεροπ/φόρο HMS Queen Elizabeth

Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ο σχεδιασμός προβλέπει τον εξοπλισμό του καινούργιου αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth με 42 μαχητικά αεροσκάφη F-35B μέχρι το 2023, εκ των οποίων θα υπηρετούν τα 24 και άλλα 18 θα βρίσκονται στην «εφεδρεία» ή θα αξιοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ο διαδικασίες για την προμήθεια περισσοτέρων F-35B από τους Βρετανούς ώστε να υπάρξει κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών. Επίσης, στο αεροπλανοφόρο θα φιλοξενούνται και 14 ελικόπτερα από την πρώτη στιγμή της επιχειρησιακής του αξιοποίησης, η οποία υπολογίζεται για το 2021.

Τις πληροφορίες έδωσε ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρο, πλοίαρχος Τζέρι Κιντ (Captain Jerry Kyd), ο οποίος μιλώντας για το πλοίο που καλείται να διοικήσει, το αποκάλεσε ως «ισχυρό πρεσβευτή για τη Βρετανία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο συγκρούσεων».

Υπενθυμίζεται, ότι το αεροπλανοφόρο στοίχησε 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,8 δισ. δολάρια). Έχει εκτόπισμα 71.650 τόνων και είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ για το βρετανικό βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy).