Πλήρες ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης για μεγάλα πλοία του κινεζικού Ναυτικού

Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο πλήρες ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης για μεγάλες πολεμικές μονάδες επιφανείας όπως καταδρομικά, αεροπλανοφόρα, φρεγάτες κλπ.

Το νέο σύστημα αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Xiao Fei και την ομάδα του στο Ναυτικό Πανεπιστήμιο Μηχανικής σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο καθηγητής και η ομάδα του έλαβαν από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, βραβείο για την ανάπτυξη του νέους συστήματος πλήρης ηλεκτρονικής πρόωσης.

Το νέο σύστημα πρόωσης συμβάλει στην μείωση του ακουστικού ίχνους των πλοίων και σήμερα μόλις δύο πλοία χρησιμοποιούν ένα προωστικό σκεύος πλήρους ηλεκτρικής πρόωσης τα βρετανικά καταδρομικά Type 45 και τα αμερικανικά καταδρομικά κλάσης Zumwalt.

Το κινεζικό σύστημα πλήρους ηλεκτρικής πρόωσης θα εγκατασταθεί μελλοντικά στα κινεζικά καταδρομικά Type 052E μία βελτιωμένη έκδοση του καταδρομικού Type 052D που ήδη υπηρετεί στο Κινεζικό Ναυτικό. Το σύστημα σύμφωνα με τους Κινέζους θα εγκατασταθεί μεταξύ άλλων και στο μελλοντικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.