Πιστοποίηση μεταφορικού A400M σε ρόλο ιπτάμενου τάνκερ από την Luftwaffe

Το μεταφορικό Α400Μ της Airbus Military πιστοποιήθηκε πρόσφατα από την 62η Μοίρα Μεταφορών της Γερμανικής Αεροπορίας, για την διενέργεια αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού άλλων αεροσκαφών. Η εν λόγω διαδικασία ξεκίνησε στην έδρα της 62ης Μοίρας στο Wunstorf, από όπου επιχειρούν 30 Α400Μ.

Τα νέα τετρακινητήρια μεταφορικά αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν σε ρόλο ιπτάμενων τάνκερ τα γηραιά δικινητήρια C-160 Transall τόσο στις τάξεις της Γερμανικής όσο και της Γαλλικής Αεροπορίας.

Οι τελικές δοκιμές πιστοποίησης, με την συμμετοχή μαχητικών Eurofighter-Typhoon, έγιναν από την αεροπορική βάση Al-Asrak στην Ιορδανία, κυρίως λόγω της σημαντικά πιο περιορισμένης εναέριας κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο της τελευταίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Luftwaffe αξιοποιεί επιχειρησιακά και τρία τροποποιημένα αεροσκάφη Airbus A310 MRTT (Multi Role Tanker Transport), για τη διενέργεια αποστολών εναέριου ανεφοδιασμού.

Το Α400Μ σε διαμόρφωση ιπτάμενου τάνκερ έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 40 τόνων καυσίμου και τη δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού μέχρι δέκα αεροσκαφών σε χρονικό διάστημα μίας ώρας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή η απόδοση ικανότητας εναέριου ανεφοδιασμού αναμένεται και για τα ιταλικά και βρετανικά αεροπλάνα του τύπου.