Πιο πολλές αντιδράσεις… εντός παρά στην Τουρκία απ’ τη δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ!

Η πρόσφατη ορθή δήλωση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων/νου Φλώρου ο οποίος διευκρίνισε ότι «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», προκάλεσε περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας παρά στον αντίπαλο στον οποίο και απευθυνόταν. Γεγονός που καταδεικνύει ότι οι παθογένειες του παρελθόντος, εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα ακόμη και σήμερα. Θίχτηκαν οι κονδυλοφόροι της υποτιθέμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας», τις ιστορικής παραχάραξης και των «συνωστισμών»

ΤΟΥ Δρ. Κων/νου Αποστόλου-Κατσαρού

Τη στιγμή που οι γείτονες διεκδικούν «Γαλάζιες Πατρίδες», τι πιο φυσικό από το να ακούμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώνει ότι θα αντιδράσει όπως η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) το επιτάσσει. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος επιχειρήσει να κάνει απόβαση, οι ΕΔ θα τον αποτρέψουν όπως ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής. Εάν δεν το καταφέρουν τότε οι ΕΔ οφείλουν να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να τον εξουδετερώσουν. Το κακό προηγούμενο των Ιμίων όπου η στρατιωτική ηγεσία συμβουλεύτηκε την πολιτική ηγεσία εάν πρέπει ή όχι να εμπλακεί, ήταν παράτυπο αν όχι παράνομο. Εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους ας προτείνουν αλλαγές στην ΠΕΑ και τότε θα επανέλθουμε επί τούτου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε επίσης την σημαίνουσα δήλωση ότι «η έννοια της σημειακής κρίσης δεν υπάρχει» και ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού». Αποτελεί κοινή διαπίστωση έγκριτων αναλυτών ότι η Τουρκία επιδιώκει την «ελεγχόμενη ένταση» μιας «σημειακής κρίσης» και θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρεία διένεξη.

Επομένως η διευκρίνιση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποτελεί ανταπάντηση στη τουρκική προκλητικότητα με τον πιο στοχευόμενο και επιτυχημένο τρόπο. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Τουρκία διαχρονικά αντιλαμβάνεται το δίκαιο του ισχυρού και επομένως η στρατηγική αποτροπής μας έγκειται στην απειλή ότι θα απαντήσουμε με ότι έχουμε και δεν έχουμε. Ειδάλλως, προδιαγράφουμε εκ προοιμίου νέες ήττες και απώλειες κυριαρχίας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ