Πιέζεται η Τουρκία… για Αγία Σοφία και συμπεριφορά στη Μεσόγειο

Θέση για το θέμα που προέκυψε με την τουρκική πρόθεση για μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πήρε η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «περιμένει μια μετρημένη απόφαση που θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε τον ιστορικό ναό «παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών». Τονίζει μάλιστα, ότι η Κομισιόν θα τοποθετηθεί για το θέμα «όταν υπάρξει οριστική απόφαση του δικαστηρίου και της τουρκικής κυβέρνησης».

Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ήταν από τα πρώτα κράτη που κάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του ναού-μουσείου και να μην τον μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. «Οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους».

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όσα λέγονται για την Αγία Σοφία έχουν στόχο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα ξένο να παρεμβαίνει στο θέμα των χώρων λατρείας μας όπως δεν ανακατευόμαστε εμείς στα θέματα που αφορούν τους λατρευτικούς χώρους άλλων χωρών». Από τις αντιδράσεις είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Αντιθέτως, με την κίνησή του, εάν τελικώς την κάνει, ο Τούρκος πρόεδρος θα τοποθετήσει τον εαυτό του απέναντι όχι μόνο στον χριστιανικό, αλλά και σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ