Πετρικόφκα 1941… Ίσως η μεγαλύτερη ιταλική νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο ιταλικός στρατός ήταν ο, κατά τεκμήριο, χειρότερος από αυτούς των λεγομένων μεγάλων δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και το έμψυχο υλικό ήταν καλό το τακτικό δόγμα, αλλά κυρίως το επίπεδο εκπαίδευσης αξιωματικών και οπλιτών τα όπλα και το πολεμικό του υλικό ήταν κατώτερα της περίστασης. Ωστόσο, υπό καλή ηγεσία, οι Ιταλοί στρατιώτες ήταν ικανοί να επιτύχουν μεγάλα κατορθώματα. Ίσως δε η μεγαλύτερη νίκη του Ιταλικού στρατού κατά τη δεύτερη παγκόσμια ανθρωποσφαγή να επετεύχθη στο άξενο χώμα της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Το ιταλικό σώμα

Βλέποντας τις δυνάμεις του να ηττούνται σε κάθε εμπλοκή του μέχρι τότε, στη Γαλλία, στην ελληνική Βόρεια και Νότια Ήπειρο, αλλά και στην Βόρεια και Ανατολική Αφρική, ο φαιδρός Ιταλός δικτάτορας Μουσολίνι αποφάσισε να ενισχύσει τον συνεταίρο του στο έγκλημα Χίτλερ με ένα σώμα στρατού κατά την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ.

Το Ιταλικό Εκστρατευτικό Σώμα Ρωσίας (Corpo di Spedizione Italiano in Russia – CSIR) αποτελείτο από την 3η Μεραρχία Ιππικού (Celere = ταχυκίνητη – ΜΙ), την 9η «Μεταφερόμενη επ’ Αυτοκινήτων» (μηχανοποίητη) Μεραρχία Πεζικού (ΜΜΠ) Παζούμπιο, την 52η ΜΜΠ Τορίνο και την 63η Ταξιαρχία Εφόδου Μελανοχιτώνων (ΤΕΜ) Ταλιαμέντο. Τον Σεπτέμβριο του 1941 το σώμα διοικούσε ο αντιστράτηγος, τότε, Τζιοβάνι Μέσε. Το σώμα αναπτύχθηκε στην Ουκρανία.

Προκαταρκτικές κινήσεις

Στις 9 Σεπτεμβρίου η 9η ΜΜΠ Παζούμπιο διατέθηκε στη γερμανική 17η Στρατιά. Λίγες ημέρες αργότερα η ιταλική μεραρχία τάχθηκε στον παραπόταμο του Δνείπερου Όριλ ενώ στις 23 Σεπτεμβρίου κατάφερε να δημιουργήσει προγεφύρωμα στον μεγάλο ποταμό στην Τσαριτσάνκα. Οι Σοβιετικοί εξαπέλυσαν μανιασμένες επιθέσεις… Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr