Περισσότερα Rafale θέλει η Αίγυπτος, αναβολή για δύο επιπλέον Gowind 2500

Περισσότερα γαλλικά οπλικά συστήματα επιθυμεί να αγοράσει η Αίγυπτος. Έτσι εκτός από τους πυραύλους cruise τύπου Scalp που τελικά θα παραλάβει η Αίγυπτος, το Κάϊρο επιθυμεί να αγοράσει επιπλέον 24 μαχητικά Rafale, δημιουργώντας έτσι ένα υπολογίσιμο στόλο από 48 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Επιπλέον οι Αιγύπτιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν από τους Γάλλους 30 οπλισμένα αεροχήματα τύπου Patroller της εταιρείας Safran, καθώς και απροσδιόριστο αριθμό ελικοπτέρων τύπου H215M (πρώην Eurocopter AS532 Cougar) της εταιρείας Airbus Helicopters.

Μπορεί όμως οι δύο πλευρές να έχουν βρει ένα κοινό έδαφος συνεννόησης για την πραγματοποίηση των αναγκαίων διαπραγματεύσεων για την αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων η κατάσταση όμως δεν είναι το ίδιο θετική για την επέκταση της παραγγελίας των κορβετών τύπου Gowind 2500.

Πιο αναλυτικά το 2014 η Αίγυπτος υπέγραψε σύμβαση για την αγορά τεσσάρων κορβετών τύπου Gowind 2500 έναντι συνολικού τιμήματος μαζί με τον οπλισμό τους άνω του 1,5 δις ευρώ δηλ 375 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο.

Μέχρι σήμερα το Ναυτικό της Αίγυπτου έχει παραλάβει μία κορβέτα την El Fateh (971), ενώ οι υπόλοιπες τρείς βρίσκονται υπο ναυπήγηση στα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας. Στη σύμβαση υπήρχε πρόβλεψη για την επέκταση της παραγγελίας κατά δύο ακόμη πλοία.

Όμως αν και οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν σε εξέλιξη τελικά οι Αιγύπτιοι τις διέκοψαν διότι ισχυρίστηκαν ότι το κόστος απόκτησης των πλοίων ήταν πολύ υψηλό ενώ εξέφρασαν παράπονα και για τις μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

Υπο αυτά τα δεδομένα οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν σταματήσει και δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πότε θα ξεκινήσουν ξανά ή αν θα διακοπούν οριστικά.