Περισσότερα F-35 & F-15 για το Ισραήλ! “Συνεργατικές επιχειρήσεις”…

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε εχθές, 18 Φεβρουαρίου, την απόφασή της να προβεί στην υπογραφή συμβάσεων για την προμήθεια μίας ακόμη Μοίρας μαχητικών F-35A Lightning II, και άλλης μίας Μοίρας μαχητικών F-15IA νέας γενιάς. Το ύψος και των δύο αυτών προμηθειών ανακοινώθηκε ότι υπολογίζεται σε τρία περίπου δισεκατομμύρια δολάρια. Το νούμερο τελεί υπό διερεύνηση οπότε θα επανέλθουμε δεδομένου ότι φαίνεται (και είναι…) μικρό για να αντιπροσωπεύει την αξία 50 μαχητικών (25 και 25 από κάθε τύπο)…

Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης

Αυτό που έχει ουσία και πρέπει να εξεταστεί είναι η πρόθεση των Ισραηλινών να αναβαθμίσουν περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας τους, μέσω της συνδυασμένης αξιοποίησης των χαρακτηριστικών χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) του F-35A και των πρωτοποριακών ικανοτήτων των αισθητήρων του, και των (ακόμα και σήμερα) κορυφαίων επιδόσεων του F-15, μαζί με τη μεγάλη μεταφορική του ικανότητα σε όπλα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Ισραηλινής Αεροπορίας, η προμήθεια πρόσθετων F-35A κρίθηκε αναγκαία δεδομένης της ύπαρξης δεκάδων αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών S-300 στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αλλά και S-400.

Στο θέατρο επιχειρήσεων της Συρίας το F-35A έχει αποδείξει ήδη τη μεγάλη του επιχειρησιακή αξία ως πλατφόρμα εντοπισμού στόχων και μετάδοσης της θέσης και της κατάστασής τους σε φίλια μαχητικά…

Οι Ισραηλινοί ιπτάμενοι των F-35A έχουν ήδη αποκομίσει σημαντική επιχειρησιακή και εκπαιδευτική εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση πυροβολαρχιών S-300 και S-400, στο πλαίσιο συνεργατικών επιχειρήσεων με άλλους τύπους ισραηλινών μαχητικών, αλλά και συνεκπαιδεύσεων.

Το F-35A επίσης έχει αποδειχθεί ικανότατη πλατφόρμα έγκαιρου εντοπισμού (από αέρος…) των εκτοξεύσεων ρουκετών από την Χεζμπολάχ. Αυτός ο έγκαιρος εντοπισμός είναι που έχει επιτρέψει την καταστολή πολλών επιθέσεων, ή τον περιορισμό των καταστρεπτικών τους συνεπειών, σε συνεργασία με άλλα μαχητικά κρούσης της IAF/DF.

Όσο για τη νέα έκδοση F-15IA (αντίστοιχων δυνατοτήτων με το F-15X της USAF), οι Ισραηλινοί επιτελείς διευκρίνισαν ότι στόχος τους είναι η αναβάθμιση και άλλων μαχητικών του τύπου που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία, στο ίδιο επίπεδο.

Στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μεγάλης ισχύος πυρός σε μεγάλες αποστάσεις και με ικανά επίπεδα αυτοπροστασίας (επαρκής δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς μεγάλου αριθμού πυραύλων αέρος – αέρος). Η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου των F-15, αποσκοπεί κυρίως στην απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν.

Οι Ισραηλινοί με άλλα λόγια αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι το F-35A να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές δυνατότητες συνεργατικών αεροπορικών επιχειρήσεων που έχουν αναπτύξει. Αυτό ακριβώς σημειώναμε και στο αφιέρωμά μας για τα πολωνικά Lightning II

Τονίζοντας βέβαια και τις ελληνικές προεκτάσεις του ίδιου ζητήματος. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, όπως άλλωστε το συνηθίζουν οι Ισραηλινοί, σημειώστε ότι έχουν ήδη παραγγείλει και ένα ειδικά εξοπλισμένο F-35 που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα δοκιμών.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ έχει παραγγείλει 50 F-35A από τα οποία έχουν παραδοθεί τα 20. Η πρόσθετη παραγγελία αφορά 25 ακόμη μονάδες. Συνολικά δηλαδή καλύπτει τον αρχικό αριθμό που είχαν ανακοινώσει ότι θα προμηθευτεί η IAF/DF.  Το ένα από τα 50 αρχικά παραγγελθέντα αεροσκάφη, θα φέρει εξοπλισμό τηλεμετρίας και καταγραφής δεδομένων, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πλατφόρμα δοκιμών και πιστοποίησης ισραηλινών συστημάτων!

Το εν λόγω μαχητικό που θα παραδοθεί εντός του 2020, χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, λόγω των ειδικών προδιαγραφών του. Άλλες πληροφορίες δεν έχουν ακόμη αποδεσμευθεί, αλλά η συνέχεια αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για τα ελληνικά πράγματα…