Πεντάγωνο: Ο πολυηχητικός πύραυλος της Raytheon και τα συμβόλαια LM-DARPA

Με το άνοιγμα της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης στο Le Bourget, η αμερικανική Raytheon αποκάλυψε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη ενός νέου πολυηχητικού πυραύλου (όπλου μακρού πλήγματος) εξοπλισμένου με κινητήρα SCRAMJET (Supersonic Combustion Ramjet). Η απεικόνιση Η/Υ που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν αποκαλύπτει τη μορφή των αεραγωγών που θα τροφοδοτούν τον υπερηχητικό αυλωθητή (SCRAJET) με ατμοσφαιρικό αέρα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι άκρως απόρρητη.

Η ιδιαιτερότητα των αεραγωγών αυτών εντοπίζεται στο ότι οι εισαγωγές τους είναι κατασκευασμένες από εξωτικά κράματα μετάλλων προκειμένου να εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από την τριβή του ατμοσφαιρικού αέρα σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 2 Μάχ, αλλά και στο ότι η σχεδίασή τους είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζει τον περιορισμό της ταχύτητας του εισερχόμενου αέρα προς τον κινητήρα, με παράλληλη συμπίεσή του!

Το νέο όπλο θα ενσωματώνει όπως αποκάλυψε η Raytheon κανονικό πυραυλοκινητήρα (booster), ο ρόλος του οποίου θα είναι η επιτάχυνση του όπλου σε ταχύτητες στις οποίες θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ο SCRAMJET.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η τελευταία, όσο και η Lockheed Martin έχουν υπογράψει συμβόλαια ανάπτυξης τέτοιου είδους συστημάτων με τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στο πλαίσιο δύο καθαρά ερευνητικών προγραμμάτων. Του TBG (Tactical Boost Glide) και του HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept).

Το πρώτο αφορά στην ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων τα οποία θα προωθούνται από συμβατικούς πυραυλοκινητήρες, επιταχύνοντας μέχρι τα 5 Mach στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στρατόσφαιρα προκειμένου να περιορίζεται η αεροδυναμική τριβή) και θα διατηρούν την ταχύτητά τους κατερχόμενα προς το στόχο, μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του πυραυλοκινητήρα.

Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων μακρού πλήγματος εξοπλισμένων με κινητήρες SCRAMJET, αλλά και ειδικών πυραύλων ανάσχεσης τέτοιων όπλων που ήδη έχουν αναπτύξει Ρωσία και Κίνα…

Προς το παρόν η Lockheed Martin είναι αυτή που έχει υπογράψει και δεύτερο συμβόλαιο με το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του πολυηχητικού όπλου μακρού πλήγματος AGM-183A ARRW (Air Launched Rapid Response Weapon), το οποίο υπάγεται στο πρόγραμμα HAWC, πρόσφατα μάλιστα, όπως δημοσιεύσαμε, πάνω σε ένα βομβαρδιστικό B-52H της USAF που λειτούργησε ως αεροσκάφος-φορέας.

Η δοκιμή προετοιμάστηκε και υλοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Edwards, ενώ το όπλο έφερε μόνο αισθητήρες καθοδήγησης και εξοπλισμό τηλεμετρίας. Δεδομένου ότι δεν έγινε άφεση του όπλου, τα περισσότερα στοιχεία που συλλέχθηκαν στη συγκεκριμένη πτήση είναι σχετικά με την αεροδυναμική του συμπεριφορά σε υποηχητικές ταχύτητες.

Το ARRW που πρόκειται να κηρυχθεί επιχειρησιακό εντός του 2022, και είναι το ένα από τα δύο πολυηχητικά όπλα μακρού πλήγματος που αναπτύσσονται για λογαριασμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ανάπτυξη του ARRW ξεκίνησε μέσω της υπογραφής σχετικής σύμβασης με την Lockheed Martin Missiles and Fire Control, τον Αύγουστο του 2018.