ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ: Απαγόρευσε ο Τζέιμς Μάτις την πώληση των ισραηλινών F-16 στην Κροατία!

Παρά την αισιοδοξία των Ισραηλινών, τελικά η πώληση των 12 F-16 της Αεροπορίας του Ισραήλ στην Κροατία δεν έλαβε την έγκριση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αφού ο πρώην Υπουργός Άμυνας James Mattis έθεσε βέτο στην διαδικασία αυτή! Πιο συγκεκριμένα μια από τις τελευταίες ενέργειες του πρώην Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ πριν παραιτηθεί από το αξίωμά του ήταν και η ακύρωση της διαδικασίας πώλησης των 12 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Αεροπορίας του Ισραήλ στην Κροατία.

Το πρόγραμμα αξίας 500 εκατ. δολαρίων αντιμετώπισε την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας διότι τα αεροσκάφη ενσωμάτωναν ηλεκτρονικά συστήματα ισραηλινής κατασκευής. Αν και οι Ισραηλινοί είχαν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αποδέσμευση της έγκρισης πώλησης των αεροσκαφών αυτών, τελικά ο πρώην Υπουργός Άμυνας James Mattis δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις του Τελ Αβίβ και πιο συγκεκριμένα στο τηλεφώνημα του ιδίου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και δεν ενέκρινε την πώληση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η πώληση των ισραηλινών αεροσκαφών ακυρώθηκε οριστικά αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδίαζε να επικοινωνήσει μετά από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lockheed Martin και να ζητήσει από αυτό την μεσολάβηση του για την άρση του αδιεξόδου!