Πάτρα – Κολοκοτρώνης 1821-22: Ελληνική δόξα, ελληνικά ΑΙΣΧΗ και αποτυχίες

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 1821 και στην Πελοπόννησο, στον απόηχο του κινήματος του Αλ. Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία. Αι Παλαιαί Πάτραι, η σημερινή Πάτρα δηλαδή, ήταν, από τον ύστερο Μεσαίωνα, από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου. Μοιραία η τουρκική παρουσία ήταν ισχυρή εκεί.

Από την έκρηξη της επανάστασης οι Έλληνες προσπάθησαν να εκδιώξουν τους Τούρκους από την σημαντική πόλη, αλλά δεν το κατόρθωσαν ποτέ, λόγω και της ενδημούσας διχόνοιας, της αιώνιας πληγής του Ελληνισμού. Από τον Φεβρουάριο του 1821 η ένταση στην Πελοπόννησο είχε φτάσεις το κατακόρυφο. Η κίνηση Υψηλάντη στις ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας είχε εξάψει την τουρκική καχυποψία. Η ένταση δε κορυφώθηκε τον Μάρτιο με τις πρώτες συγκρούσεις να λαμβάνουν χώρα.

Στην Πάτρα ο επαναστατικός αναβρασμός ήταν έκδηλος από τον Φεβρουάριο ήδη. Σύμφωνα με έγγραφα των ξένων προξενείων που έδρευαν στην πόλη φαίνεται πως οι Έλληνες αρνήθηκαν να καταβάλουν τον κεφαλικό φόρο στους Τούρκους, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους κατακτητές. Επίσης Από τις 20 Φεβρουαρίου η ένταση άρχισε να αυξάνεται και μέχρι τις 6 Μαρτίου οι Τούρκοι είχαν αποσυρθεί στο φρούριο της πόλης με τις οικογένειες και τους θησαυρούς τους.

Αλλά και οι Έλληνες άρχισαν να στέλνουν τα γυναικόπαιδα στα Επτάνησα ή στα γύρω ορεινά ενόψει της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων. Επίσης άμαχοι Έλληνες κατέφυγαν στα ξένα προξενεία στην πόλη, κυρίως το γαλλικό και το ρωσικό, καθώς ο Βρετανός πρόξενος Γκρην ήταν εχθρικά διακείμενος έναντι των Ελλήνων και έθετε κάθε λογής εμπόδια ακόμα και σε όσους προσπαθούσαν να μεταβούν στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα.

Το ξέσπασμα της επανάστασης

Στις 23 Μαρτίου οι τουρκικές αρχές της πόλης κάλεσαν τους ξένους πρόξενους ζητώντας τους να ασκήσουν την επιρροή τους στους Έλληνες για να μην ξεσηκωθούν. Το απόγευμα της ίδια ημέρας όμως περίπου 300 Τούρκοι επιτέθηκαν κατά της οικείας του πρόκριτου της πόλης Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου και κατά του οικήματος της Μητρόπολης Παλαιών Πατρών και έβαλαν φωτιά η οποία επεκτάθηκε σύντομα στην περιοχή των ξένων προξενείων. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr