Πάρνωνας 1949… Η Γ’ και Δ’ Μοίρες Καταδρομών χτυπούν άγρια τον ΔΣΕ

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες συγκρούσεις του Εμφυλίου στην Πελοπόννησο και εντάσσεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Περιστερά», της εκκαθάρισης δηλαδή της Πελοποννήσου από τους αντάρτες. Στην περιοχή δρούσε, η 3η μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) που είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα όλη αυτή την περίοδο.

Οι αντάρτες του ΔΣΕ είχαν επιτεθεί, ανεπιτυχώς, στο Λεωνίδιο με την 55η ταξιαρχία. Η Ανωτάτη Διοίκηση Πελοποννήσου διέταξε τις δύο μοίρες καταδρομών που αποτελούσαν συγκρότημα υπό τον αντισυνταγματάρχη Λουμάκη, τελώντας η μεν Γ υπό τον ταγματάρχη Κεφάλα και η Δ υπό τον ταγματάρχη Ψαράκη να αποκόψουν την οδό υποχώρησης της 55ης ταξιαρχίας.

Αμέσως οι δύο μοίρες κινήθηκαν με επικεφαλής την Δ. Οι Λοκατζήδες έφτασαν στο χωριό Άγιος Βασίλειος Πάρνωνα περί τις 22.00 το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου 1949. Η πορεία ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική καθώς το χιόνι, σε ορισμένα σημεία, έφτανε το 1 μέτρο. Πάντως οι δύο μοίρες δεν συναντήθηκαν με τμήματα του ΔΣΕ κατά τη φάση της προσέγγισης.

Γύρω στις 22.15 ανιχνευτές καταδρομείς αντελήφθησαν την παρουσία ανταρτών στο χωριό. Έτσι αποφασίστηκε η περικύκλωση του χωριού, κατά τη διάρκεια της νύκτας και προσβολή των ανταρτών στις 06.30 το πρωί της 22ης Ιανουαρίου από όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι κι έγινε. Οι δύο μοίρες κύκλωσαν το χωριό με την Γ’ Μοίρα να διαθέτει δύο Λόχους Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) βόρεια και δυτικά του χωριού και την Δ’ Μοίρα να διαθέτει τρεις ΛΟΚ ανατολικά και νότια.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr