Παρίσι-Ρώμη “στα χέρια” για το μεγαλύτερο γαλλικό ναυπηγείο…

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε διένεξη για την τύχη του μεγαλύτερου γαλλικού ναυπηγείου, του STX France στο Σεντ Νεζέρ, στις ακτές του Ατλαντικού, καθώς το αντικείμενο της διαφωνίας είναι για το ποιος θα το ελέγχει, καθώς η γαλλική κυβέρνηση το εθνικοποίησε, αξιοποιώντας ρήτρα επαναγοράς, για να αποτρέψει την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού από την ιταλική Fincantieri και ενός ακόμα ιταλικής προέλευσης επενδυτή.

Οι Γάλλοι επικαλούνται το στρατηγικό συμφέρον της χώρας, καθώς πρόκειται για το μοναδικό ναυπηγείο που μπορεί να ναυπηγήσει αεροπλανοφόρο, αλλά και γιγαντιαία εμπορικά πλοία, όπως για παράδειγμα το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το «Harmony of the Seas».

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC που καλύπτει το σημαντικό αυτό θέμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ξεκινά σήμερα νέες συζητήσεις – διαπραγματεύσεις στη Ρώμη για τη διευθέτηση του ζητήματος. Εικάζεται, ότι θα πρέπει να εξηγήσει στους Ιταλούς για ποιον λόγο οι Γάλλοι δεν ανησυχούσαν όταν είχαν μειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο είχε η κολοσσιαία νοτιοκορεατική STX, η οποία όμως χρεοκόπησε πέρσι.

Οι Γάλλοι έχουν προτείνει στους Ιταλούς συνιδιοκτησία με τα ποσοστά κατανεμημένα 50-50 με την ιταλική κρατική Fincantieri, όμως η εταιρία απέρριψε την πρόταση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η πρόταση της Γαλλίας εξακολουθεί να ισχύει και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση εθνικοποίησης είναι προσωρινή.

Οι Ιταλοί από την άλλη πλευρά αντιδρούν σφόδρα, έχοντας ενοχληθεί από τη γαλλική στάση, με τους υπουργούς Οικονομικών και Βιομηχανίας να κάνουν λόγο για «εθνικισμό και προστατευτισμό», που δεν αποτελούν αποδεκτή βάση για δυο μεγάλες και σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπληρώνοντας ότι για να εργαστούν στα κοινά προγράμματα (π.χ. φρεγάτες FREMM), θα πρέπει να υφίσταται αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.