Παρέμβαση της Έλενας Ράπτη για τις αποζημιώσεις εργαζομένων στην ΕΛΒΟ…

Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Α΄ Θεσσαλονίκης) Έλενα Ράπτη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, στο πλαίσιο των εργασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα: «Αποπληρωμή των οφειλόμενων στους πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Αποπληρωμή των οφειλόμενων στους πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η υπόθεση της ΕΛΒΟ έχει δημιουργήσει μια σωρεία εργατικών προβλημάτων και διεκδικήσεων λόγω αδικιών που έχουν προκύψει στα δικαιώματα πολλών εργαζομένων της.

Συγκεκριμένα, 300 πρώην εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν σταδιακά από το 2010 μέχρι σήμερα έλαβαν από την εταιρία μόνο μέρος της νόμιμης αποζημίωσης, παρά το ότι είχαν συμφωνήσει με την εταιρία την ολοσχερή καταβολή της σε δίμηνες δόσεις, όπως προβλέπονταν από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό οφείλεται στο ότι η ΕΛΒΟ τέθηκε με την τροπολογία του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4244/2014 σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αλλά κυρίως στο ότι με πρόβλεψη της ίδιας τροπολογίας οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ μετατράπηκαν σε πιστωτές της, με αποτέλεσμα να διαγραφούν οι προαναφερόμενες νόμιμες αποζημιώσεις. Έτσι, ενώ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις πρώην εργαζόμενων και νυν συνταξιούχων για περίπου 2,5 εκ ευρώ νόμιμες αποζημιώσεις, αυτές δεν εκτελούνται λόγω του καθεστώτος της ειδικής εκκαθάρισης στο οποίο βρίσκεται η εταιρία.

Επιπλέον, ενώ είναι προφανές πως καμία ιδιωτική εταιρία δεν θα μπορούσε να μετατρέψει το δικαίωμα αποζημίωσης εργαζόμενου σε δικαίωμα ικανοποίησης πιστωτή από την περιουσία νομικού προσώπου σε εκκαθάριση, προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε από εταιρία αποκλειστικός μέτοχος της οποίας είναι το Υπουργείο Οικονομικών.

Συμφωνώντας είμαι βέβαιη πως οι αποζημιώσεις των εργαζόμενων προηγούνται έναντι κάθε άλλης ενέργειας, και έχουν ήδη θεμελιωθεί και με δικαστικές αποφάσεις, και επειδή η ισχύουσα τροπολογία δεν επιτρέπει στον εκκαθαριστή να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο σας η μετατροπή των συνταξιούχων της ΕΛΒΟ σε πιστωτές της εταιρίας και η στέρηση με τον τρόπο αυτό του δικαιώματος αποζημίωσής τους;

2. Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος της υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ να μεριμνήσει με νομοθετική πρόβλεψη την αποκατάσταση του δικαιώματος των συνταξιούχων και την αποπληρωμή των οφειλόμενων;».