Παράδοση πρώτου μαχητικού Rafale στην Ινδία από τους Γάλλους της Dassault… κ.λπ.

Πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου επίσημη τελετή παράδοσης του πρώτου μαχητικού Rafale, στην Ινδία, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Dassault Aviation, στο Μερινιάκ του Μπορντό. Στην τελετή παραβρέθηκαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Από την πλευρά της Ινδίας ο Rajnath Singh και από την πλευρά της Γαλλίας η κα Florence Parly.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την προμήθεια μαχητικών Rafale ξεκίνησαν στις αρχές του 2012 και χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν οι Ινδοί στην προμήθεια 36 μόλις μαχητικών, έναντι 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την τότε ισοτιμία)!

Το αρχικό σχέδιο προμήθεια των μαχητικών του τύπου προέβλεπε την προμήθεια 126 μαχητικών, εκ των οποίων τα 12 μόνο θα κατασκευάζονταν στη Γαλλία. Την τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές των υπολοίπων θα αναλάμβαναν ινδικές εταιρείες.

Παρόλα αυτά ο τότε Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, αποφάσισε την σε πρώτη φάση αγορά 36 μόνο μαχητικών, με τα οποία θα συγκροτηθούν δύο πολεμικές Μοίρες. Η πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στην Ινδία για το πρόγραμμα Rafale υπήρξε ιδιαίτερα έντονη και αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι παραδόσεις των αεροσκαφών καθυστέρησαν τόσο.

Η ιστορία φαίνεται δε ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι Ινδοί έχουν ξεκινήσει για άλλη μία φορά διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους σε περισσότερες από 100 μονάδες προκειμένου να αντικαταστήσουν παλαιότερους τύπους που βρίσκονται σε υπηρεσία και πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατό.

Πρώτα θα αποσυρθούν τα μαχητικά MiG-21 και -27 που παραμένουν σε υπηρεσία επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες για να ακολουθήσουν τα, επίσης απαρχαιωμένα, SEPECAT Jaguar. Τα πράγματα για τους Ινδούς καθίστανται ακόμη πιο πιεστικά από το γεγονός ότι η Αεροπορία τους διατηρεί οριακά επιχειρησιακές 33 Μοίρες μαχητικών, τη στιγμή που ο σχεδιασμός που υφίσταται για την αντιμετώπιση της απειλής από Πακιστάν και Κίνα, απαιτεί 42!

Επίσης φαίνεται να παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έναντι των ΗΠΑ, στο κρίσιμο κομμάτι των μαχητικών. Ενώ δηλαδή έχουν μέσα από μία εντυπωσιακή στροφή τα τελευταία χρόνια, αποκτήσει μεταφορικά (C-130J και C-17) αεροσκάφη, ανθυποβρυχιακά και θαλάσσιας επιτήρησης (P-8A Poseidon), καθώς και επιθετικά (AH-64E Guardian) και βαρέα μεταφορικά (CH-47F) ελικόπτερα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν επιθυμούν εξάρτηση από τον αμερικανικό παράγοντα στον τομέα των μαχητικών.

Το εάν αυτή η τακτική θα ισχύσει στο μέλλον, μένει να αποδειχθεί έμπρακτα μέσω του διαγωνισμού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μέσω ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, είναι πιθανότατο να καταλήγει και πάλι στο γαλλικό μαχητικό Rafale της Dassault Aviation. Εάν συμβεί, οι Γάλλοι προφανώς θα έχουν χτυπήσει… “φλέβα χρυσού”.