Παράδοση του πρώτου JAS-39E Gripen στην Αεροπορία της Βραζιλίας

Μετά την επιτυχή πρώτη πτήση που σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος των πτητικών δοκιμών του τύπου, το πρώτο JAS-39E Gripen παραδόθηκε στην Αεροπορία της Βραζιλίας μέσω επίσημης τελετής στις εγκαταστάσεις της SAAB στο Linkoping της Σουηδίας.

Το πρόγραμμα των πτητικών δοκιμών του αεροσκάφους θα συνεχιστεί στη Σουηδία μέχρι το τέλος του 2020. Κατόπιν το μαχητικό θα πετάξει στη Βραζιλία όπου οι δοκιμές θα συνεχιστούν, καθώς η αεροπορική βιομηχανία της χώρας της Νότιας Αμερικής, συμμετέχει στο πρόγραμμα ως ισότιμος βιομηχανικός εταίρος…

Εντός του 2021 θα ξεκινήσει η διαδικασία των παραδόσεων στην Αεροπορία της Βραζιλίας και παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία τελικής συναρμολόγησης και δοκιμών αποδοχής 15 αεροσκαφών εγχώρια. Το πρώτο διθέσιο Gripen F (θα παραδοθούν συνολικά οκτώ) θα ενταχθεί στη δύναμη της Βραζιλιάνικης Αεροπορίας εντός του 2023.

Στην τελετή παράδοσης του αεροσκάφους παραβρέθηκαν ο ΥΠΑΜ της Βραζιλίας Fernando Azevedo, ο Βραζιλιάνος Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Antonio Carlos Moretti Bermudez, ο πρέσβης της Βραζιλίας στη Σουηδία Nelson Antonio Tabajara de Oliveira, ο Σουηδός ΥΠΑΜ Peter Hultqvist και ο Σουηδός Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Mats Helgesson.