Παιγνίδι Ερντογάν με τα F-35 για να “σώσει” την παρτίδα στην Συρία

Το θέμα των παραδόσεων των F-35 αναμένεται να βάλει στο τραπέζι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, στις 13 Νοεμβρίου. Και αυτό, παρά τις απειλές από μέρους του Αμερικανού προέδρου να «εκμηδενίσει» την τουρκική οικονομία, στη σκιά της στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία που ξεκίνησε χθες.

Εν τω μεταξύ, γερουσιαστές των ΗΠΑ πρότειναν ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Τούρκων αξιωματικών, βάζοντας στο «στόχαστρο» περιουσιακά τους στοιχεία. Ο Τραμπ στήριξε την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα ήθελε «κάτι περισσότερο από κυρώσεις».

«Εγώ και ο κύριος Τραμπ καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψής του στη Σερβία, σύμφωνα με το CNN Turk. Αναφερόμενος στις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, ο ίδιος επεσήμανε ότι «τέτοιου είδους ισχυρισμοί αποσκοπούν στην αποτροπή πιέσεων από διάφορους κύκλους».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, λόγω της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα αποσυρθεί πλήρως από το πρότζεκτ μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 2020.