Πάιατ: “Οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ δεν θα επηρεασθούν από τις εκλογές”

Την πεποίθηση ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα επηρεασθούν από το αποτέλεσμα στις εκλογές στις ΗΠΑ εκφράζει μιλώντας στο OPEN ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των σχέσεων Ελλάδας και Αμερικής. Ο κ. Πάιατ χαρακτηρίζει μάλιστα άψογη την εκλογική διαδικασία, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις ενστάσεις για την εγκυρότητά της.

«Παρακολουθήσαμε στις ΗΠΑ μια άψογη άσκηση της Δημοκρατίας αυτές τις μέρες. Η πιο σκληρή εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία των ΗΠΑ διεξήχθη δίκαια. Η ψηφοφορία έγινε με τάξη, οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουμε έναν πρόεδρο και μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε υπομονή. Το ευχάριστο για μένα, ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, είναι ό,τι και να γίνει, ό,τι και να αποφασίσουν οι Αμερικανοί πολίτες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σε πολύ καλό σημείο. Έτσι λοιπόν αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία και αισιόδοξος για το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες του Oruc Reis σημείωσε ότι «η απάντηση δεν είναι προκλητικές ερευνητικές δραστηριότητες. Η απάντηση δεν είναι στρατιωτική αντιπαράθεση. Η απάντηση είναι διπλωματία και συνομιλίες, η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που είναι πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

“Εκφράσαμε στον πρόεδρο Ερντογάν την ανησυχία μας για τις δραστηριότητες του Oruc Reis και τον προκλητικό χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα στις δραστηριότητές της με την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά καλωσορίζουμε την προοπτική και την Τουρκία αν επιθυμεί να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας».

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL