Πάιατ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Εκκλησία για να υπονομεύσει τη Δημοκρατία

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία ως μοχλό για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη Δημοκρατία». Μιλώντας σε διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», ο Αμερικανός πρέσβης παραχώρησε ομιλία με τίτλο «ο ρόλος των ΗΠΑ ως θεματοφύλακας της ελευθερίας».

Κατά την ομιλία του, ο Τζέφρι Πάιατ επέλεξε να επιτεθεί ουκ ολίγες φορές στη Ρωσία ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί τη θρησκεία. Αντίθετα, όπως είπε, στις ΗΠΑ η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης αξία, υπάρχει «βαθύς σεβασμός για την Ελληνική Ορθόδοξη Θρησκεία» και «πιστεύουμε στην ‘καθαρή’ σχέση μεταξύ όλων των θρησκειών».

«Γι’ αυτό συγχαίρουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει το πρώτο δημόσιο τζαμί της χώρας στην Αθήνα και γι’ αυτό καταγγέλλουμε τη βεβήλωση θρησκευτικών χώρων όπως το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Αναφερθείς στη Ρωσία, είπε ότι «χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής πολέμου, ως ένα εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για «παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην -κατεχόμενη από τη Ρωσία- Κριμαία».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, εκφράζοντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υπενθυμίζοντας τη στήριξη που παρείχε η Εκκλησία της Ελλάδος στην απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

«Σε ανταγωνισμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία ως μοχλό για να προκαλέσει αστάθεια και να υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Και ακριβώς όπως η Μόσχα χειραγωγεί τους ενεργειακούς πόρους για να αποσπάσει πολιτικές παραχωρήσεις και υψηλές τιμές, τώρα ανακοινώνει απαγόρευση του τουρισμού και ιερές πρακτικές, όπως τη μνημόνευση στις ιερές ακολουθίες, σε όσες χώρες δεν την ακολουθούν στην πολιτική της γραμμή».