Παγκόσμια πανδημία εν όψει από τον νέο κοροναϊό; Πέρασε και στις ΗΠΑ

Η θανατηφόρα πνευμονοπάθεια που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής εννέα ανθρώπους στη Βουχάν της Κίνας, ενώ πέρασε πλέον και στις ΗΠΑ προκαλώντας φόβους για παγκόσμια πανδημία. Το πρώτο νέο, επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ΗΠΑ εντοπίσθηκε στην κοινότητα Snohomish της Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι δηλώνουν πως η κατάσταση του ασθενούς είναι κρίσιμη. Ο ασθενής είχε επισκεφτεί την προηγούμενη εβδομάδα την κινεζική επαρχία Βουχάν.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι Αμερικανοί έχουν προσβληθεί από τον ιό που πιστεύεται πως ξεκίνησε από την αγορά θαλασσινών και πουλερικών της Βουχάν, μιας πόλης και πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας με πληθυσμό 11 εκ. κατοίκων.

Πάνω από 440 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κίνα, για την ώρα, σε πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη. Επίσης κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ. Ωστόσο Βρετανοί επιστήμονες υπολογίζουν ότι το εύρος της προσβολής είναι πολύ μεγαλύτερο, υποστηρίζοντας πως έχουν συνολικά προσβληθεί πάνω από 1.700 άνθρωποι. Ήδη αποδείχθηκε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι αμερικανικές αρχές ελέγχουν τα αεροδρόμια του Λος Άντζελες, του Σαν Φραντζίσκο και της Νέας Υόρκης ελπίζοντας να εμποδίσουν προσβεβλημένα άτομα από το να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Η Ρωσία επίσης έχει εντείνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Μόσχας και του Εκατερίνμπουργκ ελέγχοντας τους επισκέπτες από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Η Ινδία επίσης προχωρά σε ελέγχους και στην εγκατάσταση θερμικών καμερών, ενώ η Νότια Κορέα εγκατέστησε συστήματα ελέγχου , όπως και η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και το Μπαγκλαντές. Η Αυστραλία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός προκαλεί συμπτώματα ανάλογα της πνευμονίας με πυρετό, βήχα, πρόβλημα στην αναπνοή. Οι κινεζικέ αρχές θεωρούν ότι ο ιός ξεκίνησε από άρρωστα ζώα στην αγορά της Βουχάν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελετά εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό λόγω του ιού.