Π. Καμμένος: “Μέχρι και 15 χρόνια ίσως κρατήσουν οι Τούρκοι τους δύο Έλληνες”

Με οξύτατους χαρακτηρισμούς αναφέρθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας , ενώ αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι Τούρκοι μπορεί να τους απελευθερώσουν σε ένα χρόνο ή και σε 15 χρόνια αφού στην γειτονική χώρα δεν υπάρχει κράτος δικαίου.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών ήταν «προσχεδιασμένη». Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς του  Ερντογάν περι υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Δεν είναι ίδιες οι δύο υποθέσεις. Σε εμάς ήρθαν και ζήτησαν άσυλο. Εμείς μάλιστα τους επιστρέψαμε άμεσα και το ελικόπτερο» είπε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με το αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έσπευσε να υποβαθμίσει τα σχετικά δημοσιεύματα και εκτιμήσεις υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως οι ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Το εξπρές του μεσονυχτίου

«Εκτιμώ ήταν προσχεδιασμένο να τους συλλάβουν. Δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν περιμένουμε να τους ρίξουν καμιά καμπάνα βαριά. Το χειρότερο είναι ότι αν δείτε το «εξπρές του μεσονυχτίου», θα δείτε ότι αυτόν που ρίξανε στις φυλακές του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες, εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος για να προσθέσει: «Ο Ερντογάν βγαίνει και βρίζει δημόσια πια τις ΗΠΑ και τον Νεντανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς, τι να επικοινωνήσεις μαζί του».

Απαντώντας αν ισχύουν οι ισχυρισμοί περι δέσμευσης Τσίπρα να εκδόσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ο Πάνος Καμμένος απάντησε: «Είναι αξιόπιστος συνομιλητής ο Ερντογάν; Θα αποδεχόταν ποτέ ο Τσίπρας ότι θα απελευθερώσει τους 8; Του είπε ότι εμείς είμαστε δημοκρατική χώρα, θα δούμε. Για το ελικόπτερο, δείξαμε καλή θέληση και την άλλη μέρα στείλαμε το ελικόπτερο πίσω. Αυτοί (σ.σ. οι 8) ζητούν άσυλο από την Ελλάδα.

«Προστατεύστε μας για να μη μας σκοτώσουν» μας λένε. Είναι ίδια η περίπτωση με τους δύο που κρατάνε παρά τη θέλησή τους και οι 8 που είναι εδώ γιατί ζητάνε άσυλο για να προστατευτούν από μία δικαιοσύνη που εκτελεί αντικαθεστωτικούς χωρίς να είναι; Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Αναφορικά με το αν υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: «Ότι υπάρχει μία ένταση υπάρχει» και συνέχισε εξηγώντας την άποψή του:

«Ομως η κατάσταση των στρατιωτικών τους δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεών τους σε προσωπικό βρίσκεται εκτός στρατεύματος, η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι η καλύτερη που περιμένανε. Από εκει και πέρα ένας που έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια, γι αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

«Δεν καθησυχάζω καθόλου τον ελληνικό λαό. Λέω ότι εμείς είμαστε σοβαροί, είμαστε αποφασισμένοι μεν αλλά δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, όταν αυτοί προσπαθήσουν να το κάνουν, αν όμως παραβιάσουν την εθνική μας κυριαρχία θα απαντήσουμε όπως πρέπει» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Καμμένος και συνέχισε « Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης όπως αυτοί θέλουν να το δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε των δικών μας θέσεων».

Παράλληλα, για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως στο Πεντάγωνο υπάρχουν σχέδια αντιμετώπισης των τουρκικών παρενοχλήσεων ο Πάνος Καμμένος είπε:

«Από την πρώτη ώρα συναντήθηκαν οι δύο ταξίαρχοι και μάλιστα έτυχε να είναι η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ και να της έχω τραπέζι το μεσημέρι. Με ρώτησε “τι συμβαίνει;”, γιατί υπήρχε αναταραχή. Της απάντησα πως αυτή τη στιγμή συναντιούνται οι δύο στρατηγοί από την Ελλάδα και την Τουρκία γιατί υπήρχε ένα μικρό μεθοριακό επεισόδιο και έχουμε δύο κρατούμενους. “Να πάρω τηλέφωνο;” είπε. Βοήθησε της λέω αλλά συνήθως επιλύονται αυτά. Η γυναίκα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει “εντάξει λύθηκε”. Της λέω δεν λύθηκε και εκεί άρχισε πλέον να δουλεύει το θέμα».

Στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε:

«Σε μία χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του σουλτάνου μπορεί να πάρει και 15 χρόνια. Συνεχώς έχουμε επικοινωνία με τους γονείς των στρατιωτικών. Υπάρχουν αξιωματικοί που μιλούνε συνεχώς». Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την γειτονική χώρα για τους δύο στρατιωτικούς ο κ. Καμμένος επανέλαβε: «Τι επικοινωνία να έχουμε μαζί του. Χτες έκανε δήλωση κατά του Νετανιάχου… Στον τρελό τι μπορείς να πεις».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα