Όταν Εθνική Ασφάλεια και Εθνικό Συμφέρον ΔΕΝ αρκούν για να ασκήσουμε νόμιμα δικαιώματα…

Θεωρήσαμε καλό να επισημάνουμε πριν λίγες ημέρες όσο διακριτικά μπορούσαμε είναι η αλήθεια, την ελληνική ολιγωρία σχετικά με την ελεύθερη διέλευση πολιτικών πτήσεων λιβυκών (;) και τουρκικών αεροπορικών εταιρειών από το FIR Αθηνών, προς την Τρίπολη και τη Μισράτα από την Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα. Οι εξελίξεις αποκάλυψαν ότι δεν πρόκειται – δυστυχώς – περί ολιγωρίας. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή… Επιλογή κατά τη γνώμη μας ενάντια στην εθνική ασφάλεια και φυσικά στην διατήρηση της έννοιας του κυρίαρχου κράτους και της εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων. Επιλογή ελληνική, ερμηνευόμενη μάλλον από αυτό που ονομάζουμε πλέον άπαντες… “φοβικό σύνδρομο”.

Και ας γνωρίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2012 η Τουρκία υποχρέωσε αεροσκάφος Α320 των Συριακών Αερογραμμών, προερχόμενο από τη Μόσχα, να προσγειωθεί στην Άγκυρα για να υποβληθεί σε έλεγχο φορτίου με την ΥΠΟΨΙΑ ότι μετέφερε πολεμικό υλικό.

Ας γνωρίζουμε επιπροσθέτως, ότι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκλεισαν τους εναέριους χώρους τους για όλες τις πτήσεις από και προς το Κατάρ πριν από τρία περίπου χρόνια, με την αιτιολογία της συνεργασίας του μικρού αραβικού κράτους με το Ιράν….

Διαβάζουμε λοιπόν στην ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ότι σε αίτημα του Λίβυου στρατάρχη Χαφτάρ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για το κλείσιμο του FIR Αθηνών σε όλες τις πτήσεις από και προς τη Λιβύη, η ελληνική πλευρά απάντησε: “…ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας, δεν συμβαδίζει με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος στον εναέριο χώρο του”. Χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη φράση από το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αυτούσια. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.

Όταν γειτονικές χώρες θίγουν ΑΜΕΣΑ και ΕΥΘΕΩΣ την ασφάλεια και τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και εσύ στρουθοκαμηλίζεις, προσβάλλοντας πρώτα από όλα την ίδια την κρατική σου υπόσταση με το να παραθέτεις ως δικαιολογία τη μη παρακώλυση ή παρενόχληση της εναέριας κυκλοφορίας, δεν μπορεί παρά να είσαι άξιος της μοίρας σου και/διά των επιλογών σου.

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια κι έξω: Είναι αναφαίρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ της Ελλάδας να κλείσει τον ελεγχόμενο από αυτή εναέριο χώρο (FIR), σε όσες πτήσεις κατευθύνονται από και προς τη Λιβύη. Γιατί η αναγνωρισμένη -αν και ανυπόστατη πλέον- κυβέρνηση της τελευταίας, (σ.σ. μέρους της πρωτεύουσας Τρίπολης για να είμαστε ακριβείς) υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία εκτός από το ότι είναι παράνομη, για κάποιους άλλους θα αποτελούσε και ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ. Αυτά για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας…